Не таємниця, що в «куточку замисленості» більшості старих радянських квартир ледве вміщаються ноги, тому, здавалося б, що такого — об’єднати ванну з туалетом, а заодно зламати ще кілька стін, засклити балкон, і перенести батареї у власній квартирі... Нині, мабуть, навіть може вважатися поганим тоном відсутність у вашому житлі хоч якогось перепланування. Та й чому б не влаштувати в «хрущовці» квартиру-студію з каміном, утепленим балконом і кондиціонером, якщо кошти дозволяють! Однак не все так просто. Особливо, враховуючи набрання чинності новим законом, відповідно до якого за самовільно знесену у власному житлі стіну можна... сісти за ґрати на 12 років.

«У мене два засклені балкони. То що це означає? 10 років в’язниці?» — обурюється жителька Харківського масиву столиці.
Тим часом проживання в типових будинках диктує свої правила благоустрою приміщень. Будь-яка зміна конструкцій або комунікацій квартири повинна бути насамперед безпечною для всіх мешканців будинку, тому її має дозволити контролююча організація. Зрозуміло, що при словах «контролююча організація» більшість із нас одразу подумали про ціну дозволу.
«Цікаво! П’ять років тому, коли ми купували квартиру, в якій не було балкона, ріелтер пояснила, що може за п’ять тисяч доларів протягом місяців оформити в контролюючих організаціях для нас дозвіл на його будівництво. А скільки ж тепер коштуватимуть такі дозволи?» — розмірковує про нововведення інша киянка Тетяна Дорошенко. І згадує, що, коли продавала свою стару квартиру, інспектор із БТІ (Бюро технічної інвентаризації) по телефону пообіцяв повідомити їй точний час свого приходу... за 200 гривень. «А інакше, — сказав, — чекайте на мене протягом усього робочого дня!» Стільки само, тільки вже не гривень, а доларів, він вимагав за те, щоб закрити очі на вбудовану в коридорі комору й одну знесену стінку.
Як з’ясував «Голос України», більшість городян знають про те, що при проведенні перепланувань категорично заборонено чіпати несучі конструкції — опори, стіни, балки. Оскільки це може призвести до аварійності будинку. Однак продовжують зносити. Тим більше що визначити, чи є конструкція несучою, можна тільки за технічною документацією, а отже, перед складанням плану перепланування необхідно провести дослідницькі роботи. Хто з нас такі проводив перед тим, як трощити перфоратором стіни? Питання риторичне.
Крім того, загальбудинкова система вентиляції найчастіше страждає під час демонтажу вентиляційних коробів, які нерідко власники прибирають, звільняючи дорогоцінні метри. А багато хто, щоб навести повну красу, замуровує у стіну стояки газових труб, намагаючись туди ж загнати думку про те, що відповідно до вимог безпеки й для здійснення ремонтних робіт до них повинен бути забезпечений вільний доступ.
Найчастіше кухня нами переноситься в кімнату, а санвузол опиняється над житловими приміщеннями сусідів. Якось мої знайомі дивилися телевізор, коли зі стелі на них полилася вода. З’ясувалося, що сусіди зверху розташували над їхньою вітальнею... джакузі.
Залишається тільки сподіватися, що новий, досить суворий, закон сприятиме не подальшому розквіту корупції в цій сфері, а безпеці й комфортності наших квартир.