Говорячи про ефективний законодавчий процес в Україні, треба дотримуватися або європейської, або радянської моделі парламентаризму. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час зустрічі з представниками всеукраїнської зимової правничої школи «Шлях до успіху молодого юриста», перебуваючи з робочою поїздкою у Закарпатській області.
Він вважає, що оскільки в Україні де-факто відсутні «народні депутати», то цей термін потрібно ліквідувати в Конституції і де-юре. На його переконання, наша країна мусила б піти європейським шляхом. Це означає, що депутатів має обирати не лише суспільство на виборах, депутати повинні пройти професійну школу підготовки, а не вчитися в парламенті, як працювати в законодавчому процесі. «Вочевидь, що під час внесення змін до Конституції України потрібно ліквідувати термін «народний депутат», бо ми рухаємося до європейської моделі, і у Верховній Раді мають працювати депутати Верховної Ради, тобто люди, які професійно підготовлені до постійної законодавчої роботи і які пройшли відбір через політичні партії та українське суспільство», — наголосив М. Томенко.
Перебуваючи у Закарпатській області, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зустрівся з викладачами та студентами Закарпатського художнього інституту імені А. Ерделі. Відповідаючи на запитання студентів щодо перспектив прийняття нового закону про вищу освіту, Микола Томенко назвав ненормальністю освітній фаховий рівень вищого навчального закладу визначати кількістю студентів. Заступник глави парламенту висловив переконання, що реформа освіти потрібна, але «її треба робити спільно з викладачами і студентами, а не проти викладачів і студентів».
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.