Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з головою Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) міністром закордонних справ Литви Аудроніусом Ажубалісом (на знімку), котрий відвідав Україну для зустрічі з керівництвом держави. Співбесідники обговорили підготовку України до головування в ОБСЄ у 2013 році та роботу безпосередньо самої організації у нашій державі.

Глава українського парламенту високо оцінив співробітництво по лінії парламентів України та Литви, відзначивши, що ми добре розуміємо один одного і є про що говорити і спільно перейматися проблемами, які доведеться вирішувати завтра. Тож наразі, наголосив В. Литвин, форму стратегічного партнерства між країнами треба наповнити конкретним змістом. А ті питання, які чинний голова ОБСЄ визначив ключовими під час свого головування, зазначив керівник українського парламенту, є свідченням об’ємного бачення процесів у світовому просторі та розуміння, у якій послідовності їх треба вирішувати.

«Світ нагадує пляшку шампанського, з якої вже зняли дріт, яку трясуть і залишається лише вистрілити корком, — сказав В. Литвин. — Коли починає домінувати політика і немає довіри, діалогу між владою і суспільством, ситуація може стати вибухонебезпечною».

Голова Верховної Ради висловив переконання, що нинішнє головування України в комітеті ПАРЄ (по лінії ПАЧЕС), проведення чемпіонату з футболу Євро-2012, а також  майбутнє головування нашої держави в ОБСЄ в 2013 році є шансом для України не на словах, а на ділі довести, що «ми не сусіди Європи, а сусіди по Європі». В. Литвин висловив сподівання, що співпраця з міжнародними організаціями сприятиме подоланню проблем у наших відносинах з Європейським Союзом, а також внутрішньому облаштуванню країни. 

Учора голова ОБСЄ міністр закордонних справ Литви А. Ажубаліс також зустрівся з Президентом України Віктором Януковичем, Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком та з представниками політичних партій і громадянського суспільства. А сьогодні голова ОБСЄ відбуде до Молдови, де обговорюватиме прогрес подолання Придністровського конфлікту та інші теми.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.