Петро ПЕТРИЧЕНКО, Генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України:
— Сьогодні у людей з’являється панічний настрій, влада сіє страх у суспільстві. Податкове, трудове законодавство, на черзі житлове, пенсійна реформа... Певна річ, багато хто розуміє, що треба щось робити й змінювати. Але всі ставлять собі питання: чому все за рахунок простих людей? Ціна питання пенсійної реформи — якщо провести всі заходи, які пропонує влада, аж 1 мільярд 700 мільйонів гривень. Тоді як на 2011 рік передбачається підвищення видатків на чиновників більш як на два мільярди. Виходить, що підвищення пенсійного віку для жінок проводиться для того, щоб чиновники жили краще?
Ефективне проведення реформи неможливе без наукового аналізу і пропозицій. Те, що пропонує пан Тігіпко, не можна назвати пенсійною реформою, бо вона не спрямована на поліпшення процесу, не несе в собі жодного позитива й не дає певного прогресу. Реформа має враховувати весь комплекс заходів. А у нас пропонується просто латання дірок Пенсійного фонду за рахунок зубожіння українських людей.
Пенсійна реформа імені Тігіпка — це вулиця з однобічним рухом. Коли влада може все, а люди нічого, а повинні працювати, платити податки, іти на заслужений відпочинок і вмирати в перший день після виходу на пенсію. «Що більше вас менше, то більше нам краще» — такий девіз асоціюється у людей, які слухають про реформу. Чиновники живуть за рахунок наших податків, вони погано керують державою, вони є поганими державними менеджерами, а прорахунки цієї влади перекладають на простих людей. Проблема накопичувалася роками, вона не сьогодні з’явилася. І звинувачувати людей за те, що державні чиновники погано керували державою протягом 20 років, не можна.
Пенсійна реформа потрібна. Але влада, як керуючий менеджер, що володіє величезним потенціалом, повинна була розробити й створення нових робочих місць, і виведення з тіні зарплати, і підняти рівень охорони здоров’я. Адже наша країна перебуває на 113-му місці за середньою тривалістю життя — 66 років, у чоловіків — 62,5 роки, у жінок — 74 роки. У тіні перебуває до 60% економіки. Якщо держава, як ефективний менеджер, сказала б: «Ми все це зробимо, ми вже створили нові робочі місця, але треба трохи підвищити пенсійний вік, тоді б люди не так гостро сприймали зміни». Питання про підняття пенсійного віку треба скасувати щонайменше на п’ять років. Коли вісім мільйонів людей одержують злиденні суми, коли рівень заробітної плати низький, із чого формуватимемо накопичувальні фонди? А те, що пропонує влада, нібито роботодавці будуть до 7% відраховувати в пенсійний фонд, то всім зрозуміло, до чого призведе: роботодавець зменшить зарплату на ці 7%.
Пенсійна реформа повинна бути істотно дороблена з урахуванням думки широкого спектра людей.
Записала Анна ШЕВЧЕНКО.