Як і прогнозував «Голос України», Верховна Рада внесла зміни до Конституції щодо дати проведення чергових парламентських і президентських виборів. За це проголосувало 310 народних обранців.

Щоправда, дехто з них стверджує, що були за кордоном і відтак не могли проголосувати за таке рішення. Зокрема, народний депутат із фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Володимир Ар’єв навіть сфотографувався зі своєю карточкою для голосування в аеропорту американського міста. Він також начебто звернувся до Генерального прокурора країни Віктора Пшонки з проханням порушити кримінальну справу з цього приводу. Одначе його колега із фракції «НУ—НС» Геннадій Москаль, який також проголосував за законопроект про внесення змін до Конституції, висловив думку, що хтось міг проголосувати дублікатом картки для голосування, які є в народних депутатів. Він також не виключає, що голосували карткою Ар’єва за його згодою.
Реакція опозиціонерів на голосування їхніх колег із фракцій «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ-НС» була доволі жорсткою. Бютівці виключили з лав фракції 6 народних обранців і пообіцяли позбавити посад у тіньовому уряді не тільки Геннадія Москаля, а й Юрія Кармазіна, який також проголосував за внесення змін до Конституції.
Учора ж Верховна Рада нарешті позбавила депутатських повноважень тих народних депутатів, які працюють у структурах виконавчої влади, а також були обрані міськими головами на місцевих виборах, котрі відбулися 30 жовтня минулого року.
А Генеральна прокуратура продовжує заводити кримінальні справи на колишніх урядовців. І не тільки. Під прицілом слідчих опинився колишній голова Держкомрезерву Михайло Поживанов, якого підозрюють у незаконній виплаті різним фірмам 35 мільйонів гривень. Однак сам фігурант кримінальної справи вже перебував за кордоном і не виключає, що в разі оголошення його в міжнародний розшук він попросить політичний притулок на Заході.
Не оминають проблеми й Голову Верховного Суду Василя Онопенка. Після порушення кримінальної справи і взяття під варту його зятя, колишнього заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука, Генеральна прокуратура днями порушила кримінальну справу проти дочки Онопенка і його зятя за підозрою у шахрайстві. Хоча, як повідомляють колеги, йдеться про кредит, який родина доньки взяла в банку й поки що не повернула. На думку самого Василя Онопенка, мова повинна йти про цивільно-правові відносини, які до кримінального судочинства не мають відношення. Водночас, поза сумнівом, аналітики висловлять думку, що в такий спосіб влада прагне тиснути на Голову Верховного Суду, який продовжує обстоювати свої позиції, попри проведену судову реформу.
Водночас представники Європейського Союзу, зокрема, глава Європарламенту Єжи Бузек, висловлюють здивування від рішення головної наглядової інстанції країни, яка не дозволила колишньому прем’єру Юлії Тимошенко відвідати Брюссель на запрошення Європейської Народної партії. Схоже, це рішення слідчого здатне принести владі більше шкоди, ніж користі. Сполучені Штати Америки вже застерегли наших можновладців від застосування вибіркового кримінального переслідування опозиціонерів. Що вкупі з рішенням «Репортерів без кордонів» поставити Україну за рівнем «свободи слова» на 131-ше місце у світі формує негативний імідж країни, яка відтак може стати ізгоєм на міжнародній арені.
Тим більше, що опозиція продовжує нагнітати пристрасті довкола своїх персон. Так, Юлія Тимошенко на прес-конференції натякнула на загрози її життю. І поклала відповідальність за це на Президента. Щоправда, заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман висловила думку, що колишній прем’єр у такий спосіб прагне привернути до себе увагу і вигадує небилиці. Зокрема, щодо загроз її життю.
Власне, як і прогнозувалося у минулих «підсумках», тиждень, що минає, поки лише окреслив лінії майбутніх політичних битв. Хоча після того, як Верховна Рада внесла зміни до Конституції, і тепер парламентські вибори відбудуться восени наступного року, можна стверджувати, що влада отримала певний перепочинок, оскільки опозиція буде змушена коригувати не тільки тактику, а й стратегію своїх дій.