Цього очікуватимемо, враховуючи, що НБУ, наділений правом законодавчої ініціативи, виніс це питання на обговорення.
Головним банком країни це обґрунтовується тим, що сьогодні вкладник має право в будь-який час забрати свій вклад, і це не дає банкові впевненості в тому, що залучені ним кошти перебуватимуть у його розпорядженні. Отже, банки мають великі ризики при фінансуванні довгострокових інвестиційних проектів.
На обговорення НБУ виніс дві пропозиції.
Перша — повністю заборонити дострокове зняття строкових вкладів. Повернення вкладів відбуватиметься виключно у строк, визначений договором, або у разі настання непередбачуваних ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат (оплата лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді тощо). Друга пропозиція: у разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання строку, обумовленого договором вкладу, банк здійснює виплату в термін до 30 днів з дати звернення.
Відповідно до чинної на сьогодні редакції статті 1060 Цивільного кодексу, за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною. Саме ця норма, за логікою НБУ, не дає банкам впевненості у фінансуванні довгострокових інвестпроектів.
Правові наслідки встановлення заборони в першу чергу залежатимуть від того, в якій формі це буде зроблено. Якщо актом НБУ, то вони будуть суперечити Цивільному кодексу, і вкладник зможе виграти суд на цій підставі. Якщо ж шляхом внесення змін до Цивільного кодексу, то зміни (в першу чергу повна заборона) можуть суперечити ст. 22 Конституції України, яка забороняє при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод — у даному разі права власності. Пропозиції НБУ чекає лише до 20 лютого. Адреси для пропозицій (електронну і поштову) можна знайти на сайті НБУ.