Торік розпочато розроблення та впровадження сучасних державних стандартів професійно-технічної освіти з конкретних робітничих професій, які мають попит на сучасному ринку праці.

Міністерством освіти і науки, молоді та спорту в січні 2011-го розроблено 18 державних стандартів («Арматурник (будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи)», «Електромонтажник силових мереж та електроустаткування», «Електромонтер з ремонту та обслуговування пристроїв сигналізації та блокування», «Електромеханік засобів автоматики та приладів технологічного устаткування», «Монтер колії», «Озеленювач», «Оператор котельні», «Охоронник», «Фермер», «Формувальник ковбасних виробів», «Ювелір (ювелір-модельєр)» тощо.
Крім того, для 22 професій сфери послуг, торгівлі, туризму, громадського харчування, ресторанно-готельного сервісу розроблено експериментальні навчальні плани та програми за модульним принципом. У 2010/2011 навчальному році розпочалось їх впровадження у ПТНЗ Криму, Львівської, Івано-Франківської, Одеської, Запорізької областей та Києва.
Слід зазначити, що ПТНЗ досі користувалися кваліфікаційними характеристиками та державними стандартами з робітничих професій, які затверджувалися ще у 70—80-х роках минулого століття.
Підготовлено пілотний проект з організації у 2011 році навчання за широкопрофільною професією «Зварник» і невдовзі відбудеться засідання робочої групи з розроблення державного освітнього стандарту з цієї професії.
У МОНМС інтенсивно готуються ще 18 держстандартів з професій, які впроваджуватимуться у навчально-виробничий процес з вересня 2011-го. Серед них: «Асистент референта», «Виробник художніх виробів з металу», «Діловод», «Електрогазозварник судновий», «Електрик судновий», «Контролер ощадного банку», «Машиніст електровоза (підземний)», «Оператор технологічних установок», «Прокатник гарячого металу», «Слюсар з ремонту реакторно-турбінного устаткування», «Флорист»...