В умовах сучасної фінансово-економічної кризи корупція значно зросла у світовому масштабі та набула нових форм. Вона стала складним соціальним явищем, для протидії якому має бути вжито низку комплексних заходів на державному та громадському рівнях. В Україні однією з потужних громадських організацій, яка намагається ефективно протидіяти корупції та міжнародній організації злочинності, є Міжнародна поліцейська корпорація громадської безпеки (МПКГБ). Її було створено п’ять років тому. Ми взяли інтерв’ю у голови Наглядової ради МПКГБ Костянтина Торопа. Він — доктор наук у галузі громадської безпеки і кримінального правосуддя Брюссельського університету, має спеціальний ранг Верховного комісара Об’єднаного міжурядового науково-дослідного інституту, який зареєстрований і діє при ООН. Його нагороджено багатьма відомчими відзнаками спецслужб, різних релігійних концесій. Свого часу К. Торопа як голову Наглядової ради МПКГБ було уповноважено представляти інтереси в Україні одного з євроінтеграційних напрямів — Європейської комісії з адаптації митного і податкового законодавства (Париж, Франція).

 — З чого розпочиналася МПКГБ і яку мету ставила перед собою?

Тороп: Міжнародна поліцейська корпорація була створена в 2005 році. Саме тоді групою однодумців була створена міжнародна неурядова організація (non-governmental organіzatіon, NGO) і належним чином зареєструвала її статутні документи в Мін’юсті України. На підставі статуту МПКГБ організація має власну символіку, назву на українській та англійській мовах, власну форму та структуру персональних спеціальних громадських звань. Залучаючи до своєї діяльності громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, ми отримуємо унікальний багатогранний інтернаціональний «сплав» осіб різних професій та віросповідань, які переймаються проблемами формування сучасного суспільства в галузі підтримки громадської безпеки. І всі ці різні успішні люди об’єднані єдиним консолідуючим фактором — створення. Саме «творити» — девіз нашої організації. Завдяки своєрідному поєднанню професійного досвіду та інтелектуального потенціалу членів нашої корпорації ми маємо можливість надавати підтримку державі, органам внутрішніх справ та іншим силовим структурам у формуванні належного рівня громадської безпеки в Україні та країнах, у юрисдикціях яких працюють представники організації. Корпорація свідомо була створена вільною від політики, державного фінансування та належності до будь-якого органу державної влади. І я певен, що можу неголослівно сказати, що діяльність організації йде на користь як українській спільноті, так і Україні в цілому.

— Кажуть, що будь-яка організація в Україні, особливо громадська, створюється і з метою перспективної політичної діяльності. Що ви можете сказати з цього приводу?

Тороп: Я вже сказав кілька слів з цього приводу, але слід зауважити ще раз: на сьогодні наша корпорація до політики не має жодного стосунку. А далі — час покаже. І, якщо відверто, скажу, що іноді в реалізації своєї статутної діяльності нам часто бракує права законодавчої ініціативи і, враховуючи, що інтелектуальний та професійний потенціал членів корпорації дає нам змогу створювати та втілювати в життя законопроекти в галузі нашої профільної діяльності, які б насправді діяли та були корисними для громадян України, то, можливо, перспектива політичної діяльності буде обговорюватись. У будь-якому разі ми відкриті до спілкування та готові своїми діями підтримувати закон та порядок у нашій державі.

— Хто є членами МПКГБ і які питання з поставлених п’ять років тому вже відпрацьовані, і що ви бачите у своїй роботі на перспективу?

Тороп: На підставі статуту членами організації можуть бути повнолітні резиденти України, особи без громадянства, іноземні громадяни, мета та життєві позиції яких збігаються з діяльністю МПКГБ (що поділяють та підтримують основи діяльності МПКГБ). Щодо реального життя, діючими членами корпорації є і державні службовці високого рангу, і співробітники силових міністерств та відомств, і бізнесмени, лікарі, вчені, викладачі, представники інших професій. Що ж поєднує всіх цих людей? Все дуже просто — бажання. Бажання змінити цей світ на краще, створити безпечний та гармонійний світ для своїх дітей та онуків. Саме спільний світогляд, ентузіазм та конструктивізм і є тим міцним фундаментом, що тримає на собі МПКГБ.

Щодо реалізації наших планів за п’ять років хочу повідомити про таке.

На сьогодні наші офіційні представники є в 15 державах, де вони координують діяльність разом із місцевими органами влади, громадськими організаціями та силовими структурами з питань міжнародної громадської безпеки. Багато хто з них є діючими силовиками своїх держав і, зважаючи на їх діяльність, що спрямована на забезпечення громадської безпеки, вони були відзначені спеціальними рангами та званнями. МПКГБ офіційно уповноважена представляти інтереси в Україні одного з євроінтеграційних напрямів — міжнародної Комісії з адаптації митного та податкового законодавства (штаб-квартира — Париж, Франція). МПКГБ офіційно уповноважена репрезентувати діяльність Міжурядового НДІ, що зареєстрований та функціонує при ООН (штаб-квартира НДІ — в Італії). Троє із членів МПКГБ отримали спеціальний ранг «Верховних Комісарів» цього міжнародного НДІ в Україні, а також спеціальні дипломатичні документи — «safe-conducts», що надають цим членам корпорації дипломатичну недоторканність під час перебування їх на території країн, які створили цей міжнародний орган (12 країн). На жаль, Україна поки що не входить до складу цих держав, та все ще попереду. Крім того, перебуваючи в офіційній переписці, МПКГБ очікує отримання консультаційного статусу при таких відомих міжнародних організаціях, як ООН, ОБСЄ та Інтерпол. До речі, від штаб-квартири Інтерполу (Ліон, Франція) вже надійшла офіційна відповідь та надано рекомендації щодо співпраці організації з українським бюро Інтерполу. Можлива перспектива співпраці обговорюватиметься у найближчий час. Напевне, у вас виникає закономірне запитання, а що ж, власне, корисного принесуть ці зміни Україні? Відповідаю — міжнародна безпека отримає армію наших високваліфікованих спеціалістів, у тому числі й звільнених у запас з українських силових структур, але ще здатних приносити користь спільноті.

— Нині в Україні в роботі громадських організацій головний наголос робиться на регіони. Адже регіональні успіхи завжди приносять добрі плоди й до центру й дають можливість розвиватись справі. Які акценти роботи у представництвах (комісаріатах) МПКГБ?

Тороп: Результати нашої роботи в регіонах — це тема, яку, справді, хочеться якомога детальніше висвітлити, тому що за кожною виконаною працею наших регіональних комісаріатів стоїть справжнє ставлення до країни, в якій ми живемо. І слід відзначити, що все, що вже зроблено, і все, що продовжують робити ці люди, створюється лише за рахунок власного ентузіазму та особистого часу.

Комісаріат МПКГБ у Миколаївській області, комісар — С. В. Толпєєв, акцент роботи — захист інтелектуальної власності та профілактика правопорушень у цій галузі. Проведено моніторинг безпеки дорожнього руху в м. Миколаєві, за результатами якого підготовлено лист на адресу начальника обласного управління ДАІ. За результатами спільних перевірок, проведених із Департаментом інтелектуальної власності, напрацьовано матеріали для порушення адміністративних і кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ст. 176 КК України. Тривають перевірки розповсюджувачів неліцензійних (контрафактних) дисків. З січня 2010 року за сприяння співробітників МПКГБ було вилучено близько 6 000 піратських дисків з прилавків магазинів м. Миколаєва. За ініціативи та сприяння Миколаївського обласного комісаріату в листопаді 2010 року було здійснено перехід на безкоштовне програмне забезпечення з відкритим кодом у Головному управлінні юстиції Миколаївської області. Аналогічна робота була проведена на кількох виробничих підприємствах області.

МПКГБ працює також в Автономній Республіці Крим, в Одеській області.

— Відомо, що будь-які новації й виникнення оригінальних структур, в тому числі громадських, викликають неоднозначне ставлення до них у суспільстві. Чи відчули ви на собі відповідну реакцію?

Тороп: Деякі ЗМІ, взагалі не розбираючись у діяльності єдиної, власне, в Україні громадської організації, що займається забезпеченням та підтримкою громадської безпеки, дали корпорації негативну оцінку, звинувачуючи в кримінальній діяльності деяких членів МПКГБ, при цьому оперуючи документами, які нібито були пред’явлені Національним Укрбюро Інтерполу. Їхні негативні дії спрямовувались не стільки на авторитет організації, скільки на МВС України, з представниками якого ми маємо виключно ділові відносини у сфері її уставної діяльності. І хочу підкреслити, що, на мою думку, керівний склад МВС нині — це, дійсно, порядні люди та справжні офіцери, для яких поняття «офіцерська честь» — це не порожній звук. Бажаю їм успіхів у їх нелегкій праці.

— Стало відомо, що МПКГБ виступила з ініціативою професійного та правового захисту журналістів. Як це відбуватиметься на практиці?

Тороп: Ми вирішили виступити з ініціативою до МВС України про створення та реалізацію програми щодо захисту журналістів від незаконних дій співробітників органів внутрішніх справ. Певен, що ця ініціатива отримає підтримку з боку міністерства, яка згодом трансформується у відповідний Меморандум про співпрацю МПКГБ та одного з профільних підрозділів МВС стосовно захисту журналістів від незаконних дій співробітників ОВС. Тому як голова Наглядової ради МПКГБ я звертаюсь до всіх журналістів, які переймаються такою проблемою: будь ласка, візьміть активну участь у створенні та формуванні цього механізму, адже від наших із вами дій, порад і рекомендацій залежить чітка робота цього заходу. І повторю, МПКГБ готова до спілкування щодо цієї теми і направить усі свої напрацьовані ресурси, включаючи адміністративний та юридичний, щоб втілити цю ідею в життя.

Ну, і наостанок, ми організували контакти по лінії Всесвітньої організації із захисту журналістів, заплановано також підписати програму спільних дій, і я впевнений, що ефективність роботи МПКГБ ще більш відчуватиметься на практиці в найближчому майбутньому. Якщо з нами Бог, то хто проти нас?

Інтерв’ю взяв Іван КОРОПЧУК.