З 1 січня 2011 року почав діяти важливий податковий документ — Податковий кодекс України (ПК). Пунктом 183.18 статті 183 ПК встановлено, що особі, яка реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер, котрий використовується для сплати податку.

Зупинимося більш детально. Порядок присвоєння індивідуального податкового номера платника ПДВ чітко регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 р. №978 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.10 р. за №1400/18695 (далі — Положення). Цим Положенням визначено також порядок: реєстрації платників ПДВ; анулювання реєстрації платників податку на додану вартість; ведення реєстру платників ПДВ (далі — Реєстр); оприлюднення даних із Реєстру; перереєстрації платників ПДВ та заміни свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ; ведення документації при реєстрації/анулюванні реєстрації платників ПДВ; засвідчення копій свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ.

Крім того, у Положенні платники податків та працівники органів ДПС знайдуть зразки таких документів: заяви про реєстрацію платника податку на додану вартість; свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість; документів про анулювання реєстрації платників податку на додану вартість; журналів реєстрації платників податку на додану вартість; інших документів із питань реєстрації/анулювання реєстрації, перереєстрації та заміни свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ.

Індивідуальний податковий номер присвоюється особі, що реєструється як платник ПДВ (перелік таких осіб наведено в Положенні), і використовується для сплати податку. Він єдиний для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання реєстрації платника ПДВ.

Індивідуальний податковий номер, одержаний під час реєстрації, обов’язково знадобиться платнику ПДВ при оформленні й користуванні всіма видами документів, які пов’язані з розрахунками під час придбання товарів, обліком, звітністю про податок на додану вартість, оформленні податкового кредиту.

Положенням також визначено структуру індивідуального податкового номера. Так, наприклад, для юридичних осіб він є 12-розрядним числовим кодом такої структури: 7 знаків включають перші 7 знаків коду за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі — код ЄДРПОУ) без контрольного числа, 8-й та 9-й знаки — код області за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби (далі — податкові органи), 10-й та 11-й знаки — код адміністративного району за системою кодування, прийнятою в податкових органах, 12-й знак — контрольний розряд, алгоритм формування якого встановлює центральний орган державної податкової служби України. Для фізичних осіб — це 10-значний реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Проте для фізичних осіб — підприємців, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку в паспорті, встановлюється десятизначний індивідуальний податковий номер, що включає номер паспорта.

При цьому нагадаємо, що замість реєстраційного номера облікової картки платника податків цих осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців і свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця внесено серію та номер паспорта.

Є особливості щодо визначення індивідуального податкового номера і для осіб, відповідальних за нарахування та сплату податку на додану вартість до бюджету під час виконання договорів про спільну діяльність без створення юридичної особи, управителів майна за договорами управління майном, інвесторів відповідно до угод про розподіл продукції. Їм встановлюється 9-значний податковий номер, який надають податкові органи згідно з порядком обліку платників податків і зборів, визначеним центральним органом державної податкової служби відповідно до пункту 63.10 статті 63 розділу ІІ Податкового кодексу України. Такі особи в реєстраційній заяві проставляють зазначений податковий номер, який має відповідати індивідуальному податковому номеру.

Для представництв нерезидентів в Україні індивідуальний податковий номер формується у такому само порядку, як і для юридичних осіб.

Для представництв нерезидентів в Україні, які були зареєстровані платниками ПДВ до 1 червня 2006 року і не мають коду ЄДРПОУ, індивідуальним податковим номером є 9-значний податковий номер, який надають податкові органи. Перереєстрація таких представництв нерезидентів як платників ПДВ, а також заміна їм відповідних свідоцтв здійснюються після включення таких відокремлених підрозділів до ЄДРПОУ.

Отже, присвоєння індивідуального податкового номера — це обов’язковий елемент реєстрації та обліку платників ПДВ в органах державної податкової служби, передбачений Податковим кодексом України.

Департамент масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України.