Реформа освіти та охорони здоров’я має ініціюватися Президентом, а не окремими міністрами чи депутатами. Таку думку під час брифінгу в парламенті висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомила його прес-служба.
Він нагадав, що на сьогодні зареєстровано два альтернативні проекти законів стосовно вищої освіти: Юрія Мірошниченка (Партія регіонів) (реєстр. № 7486) і групи народних депутатів Олександра Єфремова (ПР), Олега Зарубінського (Народна партія), Сергія Ківалова (ПР) та інших (реєстр. № 7486-1). Заступник глави парламенту вважає некоректним підхід, коли ініційовані Міністерством освіти і науки, молоді та спорту документи подаються народними депутатами. «Було б справедливо, щоб усі реформи, про які оголосили глава держави і уряд, подавалися від їхнього імені, бо виходить дивна ситуація: ми не знаємо, чи збігаються позиції Президента і уряду», — наголосив він.
Крім того, за словами М. Томенка, складається враження, що «спеціально намагаються перевести дискусію в іншу площину». Зокрема, акцентуючи увагу на скороченні кількості вищих навчальних закладів, «без відповідного закону на 42% міністр освіти скорочує бюджетне замовлення». «У мене запитання до Президента і до уряду: вони підтримують цю ініціативу?» — поцікавився політик. Таке нововведення, переконаний він, закінчиться тим, що «діти з села і бідних родин не матимуть права на освіту». Ще однією важливою проблемою, на його думку, є перегляд системи оплати за контрактом у бік збільшення.
Водночас заступник глави парламенту назвав непростою ситуацію з системою охорони здоров’я.
За його словами, сьогодні звучать різні аргументи таких скорочень медичних установ. Серед них: наказ міністра охорони здоров’я, відсутність державного фінансування, зменшення видатків на охорону здоров’я в 2011 бюджетному році тощо. Водночас Микола Томенко наголосив, що без відповідної програми уряду, без погодження з парламентом цього робити не можна. Він запропонував голові профільного комітету запросити до Верховної Ради міністра охорони здоров’я, щоб той дав роз’яснення та озвучив позицію уряду і Президента з цього питання.