Сім громадських та політичних об’єднань Сумщини звернулися до Президента України з вимогою припинити наступ на храми Української православної церкви Київського патріархату.

«Голос України» неодноразово розповідав про захоплення та спроби захоплення церков Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) представниками Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Приміром, 2 червня у селі Юнаківці Сумського району московські «миряни» самовільно захопили храм УПЦ КП. 16 червня — Свято-Покровську церкву в селі Кияниці. У листопаді—грудні представники Московського патріархату намагалися взяти під свій контроль церкви у Грунівці Краснопільського та Хоружівці Недригайлівського районів. У січні — православну святиню козацької доби — Свято-Миколаївський храм у Конотопі. Щоб цього не трапилося, представники громади УПЦ Київського патріархату, якій належить храм, цілодобово чергують під його стінами.
Крім того, останнім часом в області місцева влада зумисне зволікає з реєстрацією приходів УПЦ КП, тоді як в деяких районах (Глухівському, Путивльському, Охтирському та інших) всі культові споруди в односторонньому порядку передає в розпорядження УПЦ МП.
На звернення до керівництва області з вимогою забезпечити на Сумщині дотримання Закону України «Про свободу совісті і релігійних організацій» представники громадськості отримують лише «протокольні відповіді» із запевненнями про «однакове ставлення до всіх конфесій»...