Комітет з питань науки і освіти протягом восьмої сесії шостого скликання планує підготувати на розгляд парламенту 61 проект законодавчих актів, з опрацювання яких його визначено головним.
Члени комітету мають намір, зокрема, розробити 26 законопроектів з питань освіти, 16 — науки і науково-технічної діяльності, 19 — інтелектуальної власності, інноваційної діяльності та інформатизації.
Серед запланованих до розгляду документів — проекти нової редакції закону про вищу освіту.
Народні депутати також працюватимуть над законопроектами про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (про розширення прав суб’єктів дошкільної освіти); про внесення змін до закону «Про загальну середню освіту» (щодо гранично допустимого навчального навантаження учнів); про внесення змін до законів про вищу освіту (щодо вдосконалення умов діяльності вищих навчальних закладів); до статті 19 закону про охорону дитинства (щодо здобуття вищої освіти дітей із багатодітних сімей); до статті 57 закону про освіту.
Народні обранці запропонують зміни до статті 11 закону про загальну середню освіту (щодо мораторію на закриття сільських шкіл).
У переліку запланованих до розгляду законопроектів з питань науки і науково-технічної діяльності — проект закону про внесення змін до деяких законів щодо діяльності наукових парків (друге читання); законопроекти про заборону використання в Україні генетично модифікованих організмів та про проголошення території, вільної від ГМО, та інші.
Серед законопроектів з питань інтелектуальної власності, інноваційної діяльності та інформатизації, які комітет планує розглянути протягом восьмої сесії, — проект закону про внесення змін до деяких законів щодо врегулювання окремих питань у сфері інтелектуальної власності; проект закону про внесення змін до закону про Національну програму інформатизації; проект закону про внесення змін до деяких законів щодо пріоритетних напрямів інноваційної діяльності (друге читання), інтелектуальної власності (друге читання), авторського права і суміжних прав тощо.
Комітет розгляне 19 законопроектів, з розгляду яких він не є головним.
Планується провести виїзне засідання, на якому буде розглянуто питання про роботу органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Луганської області щодо здійснення повноважень у галузі освіти, передбачених чинним законодавством.
Заплановані слухання в комітеті на тему: «Вища освіта в Україні: сучасний стан і напрями реформ».
Окрім того, парламентарії у порядку контролю розглянуть питання про виконання Міністерством освіти і науки, молоді та спорту, іншими органами виконавчої влади, Національною академією педагогічних наук рішення комітету від 11 березня 2010 року (щодо професійно-технічної освіти); проведення в Україні Року освіти та інформаційного суспільства; стан виконання закону про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів.
Протягом восьмої сесії члени комітету братимуть участь у низці конференцій, семінарів, «круглих столів» та інших заходах.
Вл. інф.