Народні депутати Вадим Колесніченко (Партія регіонів) та Сергій Соболєв («БЮТ-«Батьківщина») на вчорашньому засіданні «круглого столу» на тему: «Демократія по-українськи» аналізували перший рік президентства Віктора Януковича.
Звісно, провладна фракція побачила більше позитива у діяльності глави держави.
Віктор Янукович працював максимально ефективно, переконаний депутат-регіонал. Так, зокрема, за його словами, дуже багато зроблено для стабілізації гуманітарної сфери: прийнятий закон про доступ до публічної інформації, ведеться робота зі створення суспільного телебачення.
Водночас, за його словами, Віктор Янукович нічого не робив для посилення влади, її монополізації. «Все те, що відбувалося, — це об’єктивні процеси, в яких брали участь парламент і Конституційний Суд», — наголосив він.
А народний депутат від «Блоку Юлії Тимошенко-«Батьківщина» Сергій Соболєв заявив, що перший рік нової влади пройшов під гаслом: «Все, що погане має країна за 20 років незалежності, — зроблено попереднім урядом».
На його переконання, всі запропоновані владою реформи закінчилися цілковитим провалом. «Теоретично можна розмірковувати, що була проведена судова реформа. А податкова — фактично знищила малий і середній бізнес. Не менш важливим є збільшення повноважень Президента і уряду», — зазначив він.
Не все гаразд, за його словами, і зі свободою слова. «Власники газет, телеканалів дуже швидко зрозуміли, що треба підлаштовуватися під елементи керованої демократії. Якщо не буде супротиву, насамперед журналістів, суспільства, залишиться декілька опозиційних видань, які виходитимуть мінімальними накладами, а весь теле- і радіопростір буде окупований Президентом і його оточенням», — сказав народний депутат.