Перший заступник голови уряду Криму Павло Бурлаков вважає, що будівництво Соборної мечеті в Сімферополі, як і будь-яких інших об’єктів, має здійснюватися відповідно до генплану міста.
Протистояння із приводу будівництва цієї культової споруди у столиці Криму триває вже більше шести років. У 2004 році сесією Сімферопольської міськради було ухвалено рішення про узгодження Духовному управлінню мусульман Криму місця розташування ділянки для будівництва Соборної мечеті в районі вул. Ялтинської, 22. Однак пізніше депутати відмовили в землевідведенні. У 2008 р. вони узгодили місце розташування мечеті на ділянці по вулиці Луговій, 6. Потім Сімферопольська міськрада визнала земельну ділянку в районі вул. Ялтинської лісопарковою зоною, надавши їй назву «Лісопарк «Ювілейний». Однак мусульмани заявили, що мечеть буде зведена саме тут, на вул. Ялтинській. Вони зібрали сотні тисяч штук черепашнику й грошові пожертвування для будівництва, а також почали зводити паркан за периметром ділянки.
12 травня 2010 року Господарський суд АРК задовольнив позовну заяву Духовного управління мусульман Криму щодо виділення земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті на вул. Ялтинській, 22. У свою чергу, за інформацією представників меджлісу, сімферопольська влада подала апеляцію на це рішення. 21 жовтня сімферопольські депутати виділили кошти на розробку технічної документації зі встановлення меж лісопаркової зони для створення лісопарку «Ювілейний» за зазначеною адресою.
Відповідаючи на прес-конференції на запитання журналістів, чи буде уряд Криму підтримувати будівництво Соборної мечеті в Сімферополі, перший заступник голови Ради міністрів Криму Павло Бурлаков заявив: «Що стосується будівництва, ми сказали, що все повинно робитися в республіці відповідно до генеральних планів». П. Бурлаков зазначив, що мова йде про будь-які об’єкти та споруди, незалежно від того, православні вони, мусульманські чи якісь інші. За його словами, зараз в автономії розробляються генеральні плани міст і населених пунктів. Зокрема, розробку генплану Сімферополя планується завершити наступного року.
«Треба комплексно розглянути всю забудову міста, і відповідно до цього генплану ухвалять рішення. Вони будуть прозорі, це буде винесено на обговорення», — зазначив Павло Бурлаков.
При цьому він наголосив, що кримський уряд буде робити все для того, щоб в автономії була міжнаціональна згода.
Позиція міського голови Сімферополя Віктора Агєєва, озвучена ним раніше, свідчить про те, що він особисто не заперечує проти будівництва в місті Соборної мечеті: «Будувати треба мечеті, церкви, каплиці, католицькі церкви, якщо буде таке бажання, — це однозначно, але треба визначатися з місцями під будівництво». Міський голова впевнений, що будівництво будь-якої культової споруди має бути погоджене із владою, щоб створити комфортні й зручні умови для всіх жителів міста.