У Тернополі розпочався третій україно-російський симпозіум «Теорія і практика податкових реформ»
Він відбувається у Тернопільському національному економічному університеті, який виступив одним з ініціаторів проведення авторитетного зібрання вчених і практиків. Серед організаторів також — Уральський федеральний університет імені Бориса Єльцина, Харківський національний економічний університет, Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, Інститут економіки Уральського відділення Російської академії наук. А що тема актуальна для обох країн, сумніву не підлягає. Як напівжартома, напівсерйозно висловився один з учасників симпозіуму, з прийняттям в Україні Податкового кодексу є що удосконалювати.
Вітаючи поважне зібрання, заступник голови облдержадміністрації, кандидат економічних наук Андрій Фліссак висловив сподівання, що симпозіум дасть відповіді на багато актуальних проблем. На його думку, важливо уніфікувати наше податкове законодавство стосовно інших країн-партнерів, зокрема, Росії та Німеччини, з якими область має найбільший товарообіг. Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що Тернопільський економічний університет робить добру справу, ініціюючи обговорення таких важливих тем. Він працював у податковій системі 16 років і не погоджується з тим, що відповідно до нового податкового законодавства міський бюджет втратив ринковий і транспортний збори, а земельний податок тепер розщеплюється.
«Реформи не повинні призводити до погіршення», — наголошує доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України, ректор ТНЕУ Сергій Юрій. У своїй доповіді «Турбулентність податкових реформ транзитивних економік» він зосередив увагу на тому, що ми повинні мати прозору реальну картину теперішнього економічного становища країни. Скажімо, дані щодо інфляційних процесів дуже різняться. Говорити про фінансовий ринок взагалі важко. Багато областей не мають своїх банків, які допомагали б вирішувати місцеві проблеми. Як тільки приходить новий уряд — починається новий переділ власності. Податкова служба перетворилася на каральний орган, хоч призначення її зовсім інше: вона повинна бути партнером бізнесу, а не супротивником.
Приблизно такі проблеми має і Російська Федерація. Про це, зокрема, говорив доктор економічних наук, професор фінансового університету при уряді Російської Федерації Володимир Пансков. У своїй доповіді «Податкові аспекти модернізації російської економіки» він основну увагу зосередив на необхідності змінити амортизаційну політику. У Росії (як і в нас) інвестиції в основному вкладають у приміщення та споруди, і дуже мало — в машини й обладнання. Та й кредитують тут в основному видобувну промисловість. Вимагає вдосконалення інвестиційна політика. Уряд, між тим, займається латанням дрібних «дірок», а не радикальними реформами. Йому несила відмовитися від популізму в соціальній політиці і піти на рішучі кроки. «Біда Росії в тому, — зазначив Володимир Пансков, — що наука — сама собою, а практика — сама собою». Хоч є і прогрес: тут почали створювати наукові групи для реформування важливих підрозділів економіки. Характерно, що до них запрошують не лише авторів проектів, а й їхніх опонентів.
Своїм досвідом функціонування податкових систем ділилися вчені Польщі та Німеччини. Зокрема, професор Гданського університету Маріан Турек розповів, що ще не так давно схожі проблеми стояли перед поляками, але вони зуміли їх розв’язати, залучивши науку.
Вже перші доповіді (всього у програмі їх — більше 50-ти, а також обговорення, ділові ігри) викликали жваві дискусії. За роботою симпозіуму в системі он-лайн спостерігали у Донецьку, Харкові, Єкатеринбурзі. Це має сприяти консолідації зусиль наукового економічного співтовариства України і Росії для обговорення актуальних проблем реформування податкових систем, напрацювання рекомендацій щодо удосконалення податкової політики обох країн, формування творчих колективів і проведення спільних теоретико-методологічних досліджень у цьому напрямі. Симпозіум триватиме до 4 лютого і видасть «на-гора» чимало рекомендацій.
Чи почують учених українські урядовці й творці законів? Принаймні хочеться сподіватися. Нехтувати науку можна до пори до часу...
Тернопільська область.
На знімку: під час симпозіуму.