Чому уряд вимушений був піти на непопулярні кроки — підвищення пенсійного віку та збільшення трудового стажу? Чи враховуватиметься під час призначення пенсії декретна відпустка? Розповідає директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики та праці Тетяна МАТЮХ:

— Незадовільний стан пенсійної системи свідчить про те, що назріла нагальна необхідність її реформування, головною метою якої є забезпечення гідного рівня життя громадянам, які впродовж свого життя сплачували внески й не приховували своїх доходів. На сьогодні Україна належить до держав із старіючим населенням. На 88 пенсіонерів припадає 100 працюючих, які сплачують внески, в 2020 році передбачається на одного пенсіонера — один працюючий, а вже в 2050 році 100 працюючих обслуговуватимуть 125 людей поважного віку. Рівень пенсій нині дуже низький — майже дві третини отримують менше тисячі гривень, а в громадян, які одержують пенсії за спеціальними законами, розмір виплат у 2,5—3 рази більший. Також існує розрив між сумами жінок і чоловіків. Це зумовлює і низький вік виходу на пенсію, і недостатній страховий стаж, і те, що розміри зарплати жінок на 30% відстають від зарплати чоловіків. Середній розмір пенсій жінок становить 830 гривень, тоді як у чоловіків — 1300 гривень.

Бюджет Пенсійного фонду не збалансований. У 2009 році дефіцит бюджету Пенсійного фонду становив 30 мільярдів гривень, у 2010-му — 26,6 мільярда, і якщо не проводити реформ, дефіцит становитиме не менше 20 мільярдів гривень. Якщо не підвищувати пенсійний вік, то необхідно буде запроваджувати такі шляхи, як підвищення розміру пенсійних внесків. А вони в Україні на сьогодні найвищі порівняно з країнами Європи. Якщо покривати дефіцит Пенсійного фонду за рахунок державного бюджету, буде додаткове навантаження на роботодавця. Або інший шлях, якщо не підвищувати пенсійний вік, —зменшувати розміри пенсій. І у зв’язку з таким станом Пенсійного фонду можуть виникнути затримки з виплатою. Щоб цього не сталося, і пропонується реформування.

Реформи необхідно здійснювати комплексно. Вже з 1 січня запроваджено єдиний соціальний внесок із метою уникнення дублювання функцій соціальних фондів і покращення механізму звітності для роботодавців. Також опрацьовуються питання стосовно посилення відповідальності за виплату заробітної плати «в конвертах» і зменшення навантаження на роботодавця при виплаті зарплати.

Проект закону №7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» розміщено на сайтах міністерства та Пенсійного фонду, відкрито форум, де щодня надходить понад 100 звернень і пропозицій до законопроекту. Ми всі пропозиції розглядаємо, моніторимо й будемо намагатися при розгляді законопроекту їх врахувати.

ЗМІ дещо викривляють інформацію, що період догляду за дитиною до трьох років («декретна відпустка») вилучатиметься зі стажу роботи. Це не так. Мати, яка доглядає за дитиною до трьох років, застрахована. Держава взяла на себе зобов’язання і за рахунок держбюджету сплачує за неї внески. І якраз позитивно внесені зміни до законопроекту: коли при обчисленні пенсії враховуватиметься заробітна плата, то для оптимізації відсотку заробітку буде виключено ці «невигідні» місяці. Догляд за дитиною враховуватиметься у розмірі понад 10% до загального стажу. Тобто це дає можливість збільшити рівень заробітної плати для обчислення пенсії жінкам. Період догляду за дитиною зараховуватиметься до стажу.

Також запроваджено компенсатор при виході на пенсію пізніше досягнення пенсійного віку — за кожні півроку 2,5%, що дасть за п’ять років підвищення виплат на 25%.

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.