Торік у державний бюджет від акцизів та ПДВ на сигарети надійшло більш як 15 мільярдів гривень. Протягом останніх двох років розмір цих стягнень піднімали вдвічі. Тож ціна пачки сигарет з фільтром зросла у три рази, а без фільтра — в чотири. Однак поки що дій держави недостатньо для того, аби можна було говорити про те, що курців істотно поменшало.

Цю проблему обговорювали учасники наради міжфракційної депутатської групи Верховної Ради «За духовність, моральність та здоров’я України», на якій презентовано збірку «Акцизне регулювання тютюнової галузі». Вони зійшлися на думці, що ситуацію можна радикально вирішити, якщо додати одне положення в Податковий кодекс — про запобігання «податковому випередженню». Йдеться про те, щоб виробники тютюну не отримували надприбуток у момент зміни державою акцизних ставок. Бо нині перед їх підвищенням вони запасають підакцизні товари, сплативши мито за «старими» ставками, а пізніше реалізовують їх за заниженими цінами ще протягом трьох місяців.

Згідно з опитуванням, повідомила завідуюча відділом Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров’я Марина Шевченко, кожен другий наш співвітчизник підтримує підвищення цін на цигарки. Її колега, представниця Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Наталя Король оприлюднила менш оптимістичні цифри — щорічно через різні хвороби, отримані внаслідок куріння, в нас помирає 5,4 мільйона людей. Якщо ситуація не зміниться, і темпи, які набирає епідемія тютюнокуріння, не стримають, до 2030 року фатальна цифра сягне восьми мільйонів.

Дорожнеча цигарок може спричинити й іншу проблему — підвищити попит на їхні електронні замінники. Учасники зібрання приділяли цьому питанню особливу увагу, адже такий поворот подій не зарадить ситуації — люди отримуватимуть ту саму дозу отрути, яка завдаватиме їм непоправної шкоди і також викликатиме залежність.

За словами Наталі Король, втішні тенденції все-таки існують. Досягнути їх вдалося значною мірою завдяки формуванню національної команди з контролю над тютюном, яка об’єднала громадян різних професій — народних депутатів, урядовців, медиків, юристів, економістів, журналістів. Завдяки злагодженим діям вдалося досягти того, що кількість курців за п’ять років зменшилася від 37,4 відсотка до 25,5.

Однак підвищення вартості сигарет займає у переліку можливих шляхів подолання соціального лиха останню позицію. І цей метод боротьби, який ще й благотворно позначається на державній казні, ми більш-менш опанували. А як у нашій країні застосовуються інші підходи? За словами народного депутата Павла Унгуряна, голови міжфракційної групи, що виступила ініціатором зібрання, на підході закон про соціальну рекламу, який може суттєво допомогти в цій боротьбі. Однак левова частка тягаря, на жаль, лягає на плечі недержавних, громадських організацій. Та кожного із нас. Приміром, протоієрей однієї із православних церков, присутній на нараді, звернувся до всіх з проханням: не бути байдужими і не лінуватися зайвий раз нагадати курцеві, що він шкодить своєму здоров’ю.