Заступника начальника Львівської митниці затримали під час отримання хабара у 7 тисяч доларів. Як повідомив прес-центр управління СБУ, «винагороду» посадовець отримала від приватного підприємця за сприяння в оформленні імпортованих товарів за зниженою митною вартістю.
Крім того, співробітники СБУ з’ясували, що керівники митних постів Львівщини платили начальству «данину». Такий факт зафіксовано у регіоні вперше за останні 20 років. До цього часу про побори на митницях говорили не раз, але не могли назвати жодного конкретного випадку. Однак начальник Львівської митниці Роман Микитюк прокоментувати останні події категорично відмовився, заявивши, що це запитання не до нього.
Нагадаємо, два місяці тому 55 працівників митних постів Львівщини звільнили за злочинні схеми пропуску товарів без митного огляду, внаслідок чого бюджет недорахувався мільйонів гривень.
  Думка експерта
Найближчим часом проект Митного кодексу винесуть на громадське обговорення. На думку експертів, цей документ на 90% (!) скоротить корупційні схеми завдяки об’єднанню й кодифікації восьми законів, спрямованих на підвищення відповідальності митників за виконання положень Кодексу.
Концепція реформування Митної служби України «Обличчям до людей» базується на передових принципах законності, прозорості, чесності та швидкості — принаймні про це повідомляє офіційний сайт Держмитслужби. «Але в житті ці принципи не втілюються. І саме свобода дій, яку мають митники, є причиною високого рівня корумпованості в цій сфері, погіршення інвестиційного клімату. Ситуація на митниці критична й потребує жорстких заходів. Через розгнуздану корупцію бюджет недоотримує величезні суми, бізнес зазнає збитків. Згадати хоча б осінню «закупорку» на кордоні, коли в портах Одеси й Іллічевська на 2 тижні застрягло 12 контейнерів. А доба простою — це додатково 200 доларів витрат для кожного підприємця. Всі ці гроші осідають у кишенях корупціонеров і не доходять до пенсіонерів, учителів, лікарів», — стверджує почесний президент аналітичного центру «Академія», заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель.
Експерт не сумнівається в щирому прагненні керівника Митної служби Ігоря Калєтніка поліпшити роботу очолюваного ним відомства, але професіоналізму й політичної волі для реформування порочної митної системи, на її думку, поки що не вистачає. «Реакція пана Калєтніка на численні скарги підприємців, що надходять із регіонів, приклади яких я навела, і переведення відповідей на них із професійної площини в площину особистих образ, свідчать про те, що процес реформування роботи Митної служби буде важким і зустріне активну протидію», — заявила Кужель у відповідь на своє офіційне звернення до голови Держмитслужби щодо нібито політичного підтексту в оприлюдненні нею неналежних випадків у роботі Південної митниці.
Вона також вважає, що через непрогнозованість ситуації й корупційні ризики на митниці інвестори поки відмовляються активно вкладати гроші в Україну. «У DoіngBusіness2011 ми на 139-й позиції за рейтингом свободи ведення зовнішньоекономічної діяльності», — стверджує Олександра Кужель, яка впевнена, що ситуацію кардинально змінить прийняття Митного кодексу, розробленого під керівництвом віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка.