Виступ голови депутатської фракції «Наша Україна—Народна самооборона» Миколи МАРТИНЕНКА під час пленарного засідання Верховної Ради України 1 лютого 2011 року
Минула сьома сесія стала відверто провальною для Верховної Ради — точніше, для провладної більшості. Її робота звелася до автоматичного натискання депутатами-«більшовиками» кнопок за ті рішення, біля яких їм поставили галочки.
Унаслідок цього «кнопкодавства» з’являються закони просто шкідливі для суспільства. Згадаймо серіал із багатостраждальним Податковим кодексом чи вкрай сирий держбюджет-2011.
На жаль, законопроекти меншості демонстративно нехтуються. Їх «валять» не обговорюючи і навіть не читаючи.
Минулої сесії їх ухвалили аж 13 — це 2 відсотки від усіх законів, які пачками штампувала більшість. Коли ж Партія регіонів була в опозиції — голосувалось 15 відсотків її пропозицій. Проста арифметика: демократії було в сім з половиною разів більше.
Минулої сесії парламентській меншості доводилось навіть бойкотувати засідання Верховної Ради — це була вимушена форма протесту проти дій влади.
Але головне в іншому: нехтуються інтереси більшої частини суспільства, що не підтримує владу.
З другого боку, і уряд, і більшість в парламенті виявили цілковиту неспроможність адекватно відреагувати на проблеми, які переживає Україна. Ефективність роботи влади для людей навіть не нульова — вона від’ємна.
Громадяни щодня відчувають зростання цін на все і погіршення життя «вже сьогодні». Так звані реформи полягають у витяганні з кишень людей коштів на фінансування державних видатків та дефіциту бюджету.
Україна стрімко падає на саме дно в усіх міжнародних рейтингах — від рівня демократії до економічних свобод та ситуації в засобах масової інформації. На жаль, наша держава відкотилась уже до рівня африканських країн «третього світу». Афроінтеграція — ось такий показник роботи влади. Євроінтеграція, як і розрекламований безвізовий режим з Євросоюзом, перетворилась на порожню декларацію.
І Європа, і Сполучені Штати вже прямим текстом висловлюють стурбованість політичними переслідуваннями з боку української влади. А вона старанно імітує глухоту.
Повертаючись до роботи парламенту. Необхідно не просто формалізувати права опозиції — до речі, відповідний законопроект представник нашої фракції уже вніс. Головним тестом є готовність влади до врахування наших пропозицій у роботі Верховної Ради.
Зокрема, фракція «Наша Україна—Народна самооборона» готова взяти участь у вдосконаленні податкового законодавства.
Адже Податковий кодекс все одно потрібно серйозно коригувати.
У квітні ми пропонуємо провести щодо цього парламентські слухання. А до того часу напрацюємо пропозиції.
А скажіть: в якій країні світу — крім «бананових республік» — збираються створити Конституційну асамблею в обхід парламенту? Це з якого Гондурасу беруть приклад? Хоча навіть там такого не робиться.
Будь-які зміни Конституції мають відбуватись за активної участі найвищого законодавчого органу. Представник нашої фракції вніс відповідний законопроект. Виключення Верховної Ради з цього процесу може остаточно зруйнувати український парламентаризм і відсунути нашу державу на європейську периферію.
Фракція «НУ—НС» закликає парламентську більшість згадати нарешті про інтереси держави. Підтримуйте рішення, що їх пропонує меншість, за одним простим принципом — їх користі для країни.
На цю сесію анонсована чергова хвиля так званих реформ — пенсійна, Трудовий та Житловий кодекси. Але якщо їх і далі ухвалюватимуть методами асфальтоукладача — без нормального обговорення, без врахування думки меншості, — то це буде черговий крок до колапсу. Тоді краще вже нічого не робити — менше шкоди для країни.
Виступ друкується в рахунок квоти фракції «НУ—НС».