Представники місцевих органів влади повинні брати участь в обговоренні та підготовці важливих для суспільства питань. Це, зокрема, стосується пенсійної реформи, ринку землі, пільг, законів, які запобігатимуть корупційним діям, Виборчого кодексу. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування.

Процес буде непростий, вважає Володимир Литвин. Однак думка місцевих очільників повинна мати визначальне значення. Він переконаний: головне завдання — діалог. «Цей «круглий стіл» конче необхідний, щоб ми врешті-решт відчули результат. Тим більше, що 2011 рік буде роком витримки. Маємо витримати, не зламатися. Тоді матимемо реальне життя», — сказав він.
Водночас глава парламенту зауважив, що прийняття змін до Конституції «внесе певну визначеність, стабільність і передбачуваність у наше життя». «Якби не прийняли це рішення, не було б ні виборів, ні визначеності. Тоді було б непросто стимулювати депутата, щоб він голосував за непопулярні рішення».
Володимир Литвин укотре наголосив, що відкритий до співпраці. Так само, як апарат та комітети Верховної Ради. Потрібно лише систематизувати цю співпрацю.
«Переконаний: саме в рамках цієї консультативної ради ми будемо приймати рекомендації після тривалих дискусій, які не дозволятимуть розколювати країну, — наголосив глава парламенту. — Ви знаєте істину: розділений дім ніколи не встоїть. Тому я розраховую, що в нас буде не заформалізована робота. Це буде наш постійний людський контакт, який є необхідною передумовою прийняття будь-яких рішень», — сказав В. Литвин.
На плідну співпрацю в рамках Консультативно-дорадчої ради розраховує і голова Асоціації міст та громад, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко. Такі зустрічі, за його словами, дають змогу обговорювати та ухвалювати важливі для самоврядування рішення. «Головне, щоб нас чули», — зазначив він.
У свою чергу представники громад зауважили, що Європейську хартію місцевого самоврядування не зовсім точно переклали. Тож місцеві лідери звернулися до Голови Верховної Ради з проханням, щоб було зроблено правильний переклад ратифікованого нашою країною документа.
Зліва направо: керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук, голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко, Володимир Литвин і голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.