Учора під час брифінгу в парламенті заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зробив акцент на низці соціальних і гуманітарних питань, які сьогодні активно дебатуються. «Досі є незрозумілою логіка дій уряду в питанні пенсійної реформи, освітньої реформи та реформи в галузі охорони здоров’я», — підкреслив М. Томенко.
Конкретизуючи, Микола Томенко особливо наголосив на тому, що уряд має внести новий законопроект щодо пенсійної реформи до 16 лютого (дня проведення парламентських слухань з цієї теми). Він назвав незрозумілою ситуацію, яка склалася із вже поданим до парламенту законопроектом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Він нагадав, що віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко заявив, що цей документ буде відкликано з парламенту.
Окремо Микола Томенко наголосив на тому, що ще одна урядова ініціатива може призвести до серйозного спротиву передовсім учасників бойових дій та прирівняних до них осіб. Він повідомив, що законопроектом «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» (р. н. 7562) передбачається фактична ліквідація всіх пільг для цієї категорії населення та можливість їх відновлення спеціальним рішенням уряду. За його словами, особливо це питання є актуальним напередодні річниці виведення військ з Афганістану (15 лютого) та вже спричинило передреволюційний загальний настрій учасників бойових дій. Микола Томенко підкреслив, що такого радикального скорочення соціальних пільг для цих категорій громадян ще не було, та наголосив, що владі необхідно роз’яснити свою позицію у цьому питанні.