Голова Рівненської ОДА Василь Берташ виклав перед журналістами своє бачення так званих проблемних (аварійних, недобудованих) шкіл, яких на Рівненщині згідно з проведеною інвентаризацією двадцять одна. Наголосив, що є підтримка в цьому і представницької гілки влади — Рівненською обласною радою прийнята відповідна обласна програма, яка розрахована на п’ять років. 

Як сказав керівник області (а за основним фахом Василь Берташ досвідчений будівельник), він побував майже на всіх таких «проблемних» школах. Однозначно: потрібно забрати дітей з аварійних приміщень та поліпшити їм умови навчання (а це дуже непросто зробити в умовах кризи і браку коштів). З яких саме шкіл почнуть реалізацію згаданої обласної програми, він дослухається до колективної думки членів комісії з-поміж будівельників, експертів, освітян, депутатів. При ухваленні остаточних рішень, сказав голова ОДА, враховуватимуть стан приміщень та динаміку народжуваності у селах, а у тих, де вже свого часу велося будівництво шкіл і було «заморожене» з ряду причин, — ще й ступінь готовності об’єктів.

— Буквально кілька днів тому я побував у селах Берестя Дубровицького і Мульчиці Володимирецького районів, — розповідає Василь Берташ. Коли зайшов у школу, де зі стелі на голову падає штукатурка, а посеред класних кімнат вона підперта стовпами, звичайно, не передати словами того, що в душі назбиралося.

— Я постійно розмірковую, як побудувати, скажімо, школу в Мульчицях, — продовжує керівник області. — Є старий проект, який виготовили три роки тому, але він має пройти нову експертизу. Ми зараз прораховуємо, як забрати дітей з аварійних приміщень, скільки нових класів для цього потрібно. На мою думку, будівництво школи у цьому селі потрібно розділити на три черги. Перша — побудувати класні кімнати з належними умовами для навчання, друга — спортивний зал, третя — майстерні, додаткові класи. Оскільки одразу нам такого будівництва не осилити, бо сучасна школа обходиться приблизно до 30 мільйонів гривень. Дуже великі затрати, виходячи з досвіду зведення шкіл у Познані та Богушах, тягнуть будівництво свердловини, мереж, очисних споруд тощо. Тому ще раз ретельно проаналізуємо проектно-кошторисну документацію, щоб оптимізувати використання бюджетних коштів на спорудженні шкіл, щоб кожна бюджетна копійка була раціонально використана.

До речі, голова ОДА наголосив, що при спорудженні шкіл встановлюватимуть котли, які б працювали на місцевому паливі, зокрема, відходах лісозаготівель, як це зроблено вже у відкритих цьогоріч школах у селах Познань Рокитнівського та Богуші Березнівського районів. Тож наполовину зекономили бюджетні кошти, що були б витрачені, якби навчальні заклади опалювались природним газом. У побудованих школах і в тих, що будуватимуться, використовуватимуть рівненські енергозбережні котли, виготовлені за німецькою технологією.

Щоби проблемних шкіл в області поменшало, залучатимуть гроші з бюджетів усіх рівнів, а також спонсорські. За словами голови ОДА Василя Берташа, здешевити будівництво постараються за рахунок використання місцевих матеріалів. Крім того, на будовах максимально задіють місцеве населення: люди матимуть заробіток, а обласна казна — відрахування до бюджету.

Реалізацію програми щодо «проблемних» шкіл не відкладатимуть у довгий ящик, пообіцяв Василь Берташ: з лютого розпочнуться тендерні процедури, які визначать тих, хто будуватиме нові школи на Рівненщині.

 

Рівне.