Рідна земля завжди кличе до себе. Скільки б вас не носило по світу, а немає нічого кращого, аніж повернутися до рідного міста, яким би маленьким воно не було, адже в його вулицях зберігається частинка домашнього затишку.
Саме цією формулою користуються в Сумському земляцтві, найстарішому серед існуючих в Україні. Йому вже понад 15 років. Вихідців із цього регіону об'єднує заклик «Сумчани, єднаймося!». Голова земляцтва — Іван Рішняк, що очолює правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Минулого тижня в актовій залі столичного Національного педуніверситету імені М. Драгоманова, ректор якого Віктор Андрущенко — виходець із Конотопського району, що на Сумщині, відбулися щорічні звітно-виборні збори земляцтва. Було підписано угоду про співпрацю між земляцтвом та сумською владою (облдержадміністрацією та облрадою). Голова Сумської ОДА Юрій Чмир, як почесний гість, виступав на зборах першим. Угода про співпрацю передбачає проведення низки спільних культурних заходів, зокрема, фестивалів «Земляцькі зорі» та «Співаймо разом». Останній засновано Анатолієм Мокренком. Цей фестиваль сільських дитячих хорів щорічно відбувається на батьківщині Анатолія Юрійовича, у селі Терни. На зборах мав слово й Віктор Андрущенко. Він напівжартома заявив, що наступного року Сумщина матиме квоту у сто абітурієнтів на вступ до педуніверситету, серед них п’ятдесят — рідний Конотопський район.
На зборах було одноголосно прийнято зміни до статуту земляцтва, згідно з якими воно стає міжнародною організацією, що об’єднує навколо себе як локальні районні земляцтва, так і сумські земляцтва у різних країнах світу.
Насамкінець було нагороджено двох поетів — Валентину Мироненко (Суми) за збірку «Сповідь» та Михайла Каменюка (Вінниця) за збірку «Стрітення» — літературною премією імені Олександра Олеся, що заснована сумчанами.