У Миколаєві в художній галереї Чорноморського державного університету імені Петра Могили відкрилася виставка самітника Кінбурнської коси, «громадянина всесвіту», талановитого художника-мариніста Володимира Зебека.

— Ця виставка в мене викликає гордість за автора, рідний Миколаїв, Україну, — каже ректор університету Леонід Клименко, котрий недавно повернувся зі США. — Ми побували у Вашингтоні, в центральному музеї образотворчого мистецтва, і скажу чесно — ці картини посіли б гідне місце серед всесвітньо відомих робіт.

Виставка Зебека організована міжнародним творчим об’єднанням «Спокуса» (керівник проекту Олександр Ус).

Багато хто спеціально приїжджає на Кінбурнську косу, щоб побачити цю дивну людину, придбати її полотна.

Сам Володимир Євгенович на відкриття виставки не приїхав. Він не любить публічні заходи. Та й вік не тусовочний — невдовзі виповниться вісімдесят.

Розповідати про потужну, приголомшливу енергію, що йде від картин Майстра, вочевидь безглуздо: це треба відчути самому.

Володимир Зебек несподівано оселився на Кінбурнській косі, коли йому було вже під сорок, а молодій його дружині Ользі — ледве вісімнадцять. Одного разу, закохані й захоплені, вони втекли на край землі у свій власний скромний рай, у сільський «курінь» без електрики й комфорту, подалі від цивілізації, московської суєти і тусовок. На Кінбурні в молодого подружжя Зебеків народилося п’ятеро дітей — зі старшими, від першого шлюбу, їх семеро.

Кращі роки життя Володимира Зебека пройшли тут, на Кінбурні, в Покровці. Первозданна природа, не споганена урбанізацією, дає йому сили, енергію, натхнення і любов. Коли виросли діти, Ольга знову повернулася в Москву, а він не зміг — коса міцно прив’язала його до себе морським вузлом. Звичайно, розрубав би цей вузол, якби дуже хотів, але навіщо?

Картини Зебека модні й популярні. Вони давно одержали космічний статус, як і їхній господар, і стали світовими шедеврами. Полотна майстра мають кінбурнську, українську, московську прописки, живуть у музеях і приватних колекціях сорока країн світу. Вони теж його діти, його життя, виткане з почуттів і відчуттів.

Миколаїв.

На знімку: полотна Володимира Зебека.

Фото автора.