Виступ Президента України Віктора Януковича під час відкриття восьмої сесії Верховної Ради України шостого скликання.

Шановні народні депутати!

Вітаю вас з початком роботи чергової сесії Верховної Ради України.

Декілька слів хотів би сказати на початку роботи Верховної Ради в 2011 році.

Передусім хочу зазначити, що робота в нас буде дуже напружена. І ті кроки, які ми робитимемо разом із вами, — вони будуть доленосними, а можливо, й історичними. Оцінку цим крокам даватиме Український народ.

Працюючи разом, ми будемо продовжувати реформування законодавства, завдяки чому Україна остаточно візьме курс на модернізацію нашого суспільства та формалізацію відносин асоціації з ЄС.

Це означає, що Україна стане сильнішою, створюватимуться нові робочі місця, робота влади буде стабільнішою, підвищаться стандарти життя наших громадян.

Починаючи із середини минулого 2010 року нам разом удалося стабілізувати ситуацію, в тому числі — у владі, консолідувати всі її гілки і працювати спільно, на основі довіри та взаєморозуміння.

Переконаний, що і в 2011 році ця практика буде збережена.

В умовах глобальної економічної кризи, наслідки якої ще не подолано остаточно, лише політика глибоких реформ, спрямованих на модернізацію країни, може забезпечити подальший розвиток держави.

Про це свідчать усі без винятку світові дискусії навколо шляхів та пріоритетів посткризового розвитку.

Я б додав ще один важливий висновок: криза засвідчила, що немає ідеальних моделей чи зразків, які можна було б сліпо повторювати. Часи буквального копіювання чужого досвіду пішли в минуле разом із минулою стабільністю.

Кожна країна буде успішною тоді, коли зможе віднайти власний, по-своєму унікальний шлях реформ і подальшої модернізації, використовуючи при цьому весь корисний досвід інших країн, який ефективно адаптується і сприймається суспільством.

Наше завдання дуже складне: увійти до кола країн—лідерів розвитку. Знайти і пройти власний шлях і методи бути сучасними, конкурентоспроможними і сильними — у цьому, власне, і полягає зміст соціально-інноваційного розвитку.

Шановні депутати!

У 2010 році проголошено курс реформ, мета яких — глибока і всебічна модернізація України.

Ідею змін підтримують усі громадяни нашої країни. Реформаторський курс об’єднав більшість народних обранців у Верховній Раді.

Робота над конкретними планами дій із втілення основних напрямів реформ забрала чимало часу і сил.

У році, що минув, нам спільно з вами вдалося зробити ряд важливих кроків в реформуванні економіки, судоустрою нашої держави. Але попереду, без перебільшення, велетенський обсяг завдань.

Сьогодні ми маємо говорити в першу чергу про забезпечення управлінської, політичної, соціальної та, найголовніше, законодавчої бази реформ. У цьому полягають головний виклик і завдання 2011 року.

У 2010 році ми зробили перші кроки в реформі державного управління.

Поступово від реформи влади ми перейдемо до реформи всієї політичної системи, застосувавши механізм Конституційної асамблеї. Але всьому свій час.

Політичною передумовою реформ має бути стабільність і тісна взаємодія гілок влади, постійні комунікації і широкий суспільний діалог, подальший розвиток принципу розподілу влади, посилення ролі її судової гілки. Й водночас ми маємо зробити все для посилення ефективності парламентської роботи і виходу політичних сил із стану протистояння.

Саме тому потрібен національний «круглий стіл», ділова розмова з опонентами.

Сьогодні я раджу всім політичним силам відкласти корпоративні інтереси і розпочати конструктивний діалог, орієнтований на національні інтереси, а не на власні амбіції.

Наступне — соціальна база реформ. Дуже складне завдання, над яким ми маємо працювати всі разом. Захист слабких та уразливих членів нашого суспільства — це наш моральний та політичний обов’язок.

Серед непевностей сьогодення ми маємо пересвідчитися в тому, що система соціальних гарантій непохитна і відповідає вимогам належних соціальних стандартів для наших громадян.

Можливо, не всі рішення будуть сприйматися з першого дня. Не виключаю гострої критики і невдоволення.

Але глибоко переконаний в одному: практичні результати реформаційних змін для підприємництва, подальшої дерегуляції, створення нових виробництв та робочих місць в будівництві, в соціальній сфері, пенсійній системі, охороні здоров’я та освіті вже через короткий час стануть нашою відповіддю опонентам та недоброзичливцям.

Ми повинні зробити все, щоб люди не на словах, а у власному повсякденному житті відчули, що реформи проводять заради них, заради наших дітей, заради майбутнього країни.

Наше спільне завдання — зробити необхідні реформи якомога менш болючими для суспільства.

Довести на практиці результативність нашої боротьби з корупцією на всіх рівнях.

Отож відповідь нинішнім негараздам — в успішності і соціальній ефективності реформ.

Шановні колеги!

У цій залі завжди працювали, працюють і зараз народні обранці з різними політичними поглядами.

Але невже різні політичні погляди — це обов’язково протистояння і ворожнеча?

Глибоко переконаний, що нам необхідно назавжди перегорнути сторінку протистояння.

Політики, безумовно, можуть мати різні погляди на ідеологію, політичний устрій чи економічну політику. Але є проблеми, що не мають партійності, — бідність і безробіття, неефективна економіка, нереформовані Збройні Сили, зубожілі лікарні, школи, корупція.

І розв’язання цих проблем — спільна державна справа всіх без винятку політичних сил, які вважають себе патріотами своєї країни. Підкреслюю — всіх без винятку.

Саме тому нас мають об’єднувати ідеї глибоких реформ в економіці і соціальній сфері, модернізація країни, створення ефективної системи національної безпеки, зміцнення авторитету України на зовнішній арені.

Нам необхідно спільно продовжити роботу над ефективною формулою співпраці всіх політичних сил.

А до тих, хто її не поділятиме і не знайде в собі сил приєднатися до спільної роботи заради майбутнього нашої держави, прохання — не заважайте!

Тому звертаюся до вас усіх, народних депутатів: давайте разом! За Україну!

Дякую за увагу.