В історії з вивезенням гексахлорбензолу з калуського полігона, про що писав «Голос України» у матеріалі «Місто на... хімії» (26 січня ц. р.), може з’явитися новий поворот. Калуський міський голова Ігор Насалик на нараді, яку наприкінці минулого тижня провів в Івано-Франківську міністр з питань надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, звернувся до Кабміну з пропозицією припинити фінансування вивезення гексахлорбензолу з Прикарпаття, а кошти скерувати на будівництво в місті заводу з переробки токсичних речовин. На думку голови, це буде економніше і раціональніше витрачання бюджетних коштів.
Нагадаємо: ще зовсім недавно чиновники вважали, що найліпший варіант розв’язання проблеми ГХБ — це вивезти отруту за межі країни і забути про неї. Власне, торік держава й пішла цим шляхом. Загалом у 2010 році з калуського полігону до Великої Британії на утилізацію вивезено 8,5 тис. тонн ГХБ. Коштувало це державі 298 млн. грн.
Однак у процесі операції з’ясувалося, що на полігоні залягає значно більша кількість отруйної маси, ніж свідчили статистичні дані заводу, який впродовж багатьох років складував туди гексахлорбензол. За останніми підрахунками, крім вивезених торік 8,5 тис. тонн, з котлованів ще треба забрати 22,5 тис. тонн (раніше вважалося, що всього на полігоні — 11,8 тис. тонн ГХБ). Це не лише чисто гексахлорбензол, а й глина, якою зверху утрамбовували отруту, щоб вона не висипалася з металевих бочок, власне сама тара, побутове і будівельне сміття, яке скидали разом з токсичною речовиною, шар прилеглого отруєного грунту тощо. Якщо продовжувати вивозити токсичну речовину в Англію, то для повного звільнення калуського полігону від ГХБ державі, як стверджують калуські чиновники, потрібно виділити ще мільярд гривень.
Із врахуванням нових даних про майже втричі більші токсичні запаси полігону, ніж думалося раніше, калуські посадовці тепер схиляються до думки, що економніше і раціональніше було б збудувати в Україні завод з переробки хімічно небезпечних речовин. «Вартість такого заводу становить приблизно 60 млн. євро, — розповів нашому кореспонденту заступник калуського міського голови Василь Петрів, — тоді як вивезення ГХБ коштуватиме мільярд гривень». При цьому він зазначив, що цей завод не обов’язково має постати в Калуші. «Йдеться про будівництво такого заводу на території України», — підкреслив він. Однак з огляду на ті страхи, які виникають у людей при слові «гексахлорбензол», навряд чи вдасться умовити якусь область розмістити на своїй території таке «привабливе» підприємство.
Івано-Франківська область.
Коментар голови Івано-Франківської обласної держадміністрації Михайла Вишиванюка:
— Цього заводу в Калуші не буде ніколи, бо тягнути підприємство з переробки хімічних відходів у Карпати — це злочин. Ми — екологічно чиста зона, карпатська зона, зона туризму. Якщо йшлося б тільки про переробку тих понад 20 тисяч тонн гексахлорбензолу, які вже є на калуському полігоні, то це ще половина лиха. Та якщо побудуємо такий завод, до нас повезуть десятки, сотні тисяч тонн отрутохімікатів з усієї України. Зібрати все це в Карпатах — абсолютно неможливо. Я категорично проти будівництва такого заводу в області.
Ще один момент. З’ясовано, що після переробки отрутохімікатів теж є відходи, які зберігають у глибоких шахтах під землею. А що буде, якщо в ті шахти прорветься вода, — ніхто не знає. Тому нам цього заводу аж ніяк не потрібно. Дякувати Богу, що Англія хоче заробити гроші і цю отруту у нас забирає. Будемо і надалі працювати над тим, щоб вивезти гексахлорбензол за межі нашої країни.