3 серпня 1871 року в Одесі була відкрита науково-навчальна астрономічна обсерваторія. Але 140-річний ювілей, схоже, вона зустріти не зможе, бо інтенсивне будівництво під її стінами потужної електропідстанції «Маразлієвська» по суті справи може ліквідувати її як наукову установу.
Директор науково-дослідного інституту «Астрономічна обсерваторія» при Одеському національному університеті імені І. Мечникова доктор фізико-математичних наук професор Сергій Андрієвський каже, що будівництво найпотужнішої електропідстанції, за оцінками гідрогеологів, призведе до наймогутнішого підтоплення ґрунтовими водами будівлі обсерваторії, що є пам’яткою архітектури. Образно кажучи, за зірками астрономи тепер зможуть спостерігати зі стічної канави.
Ну й найголовніше — підтоплення змінить положення, а отже, фізичні характеристики двох фундаментальних реперів — геодезичного та гравіметричного, які мають цінність для світової науки й охороняються законами держави.
Сьогодні астрономічна обсерваторія перебуває в «зеленому серці» Одеси — центральному парку культури й відпочинку імені Т. Г. Шевченка. Поряд — стадіон «Чорноморець». Там у ці дні кипить робота з реконструкції. У ході її з’явилася потреба для забезпечення безперебійного постачання стадіону електроенергії побудувати електропідстанцію. Розвідувачі спочатку для будівництва виділили земельну ділянку в парку, що знаходиться віддалік наукової установи. Однак торік будівництво зненацька вирішили вести під стінами обсерваторії. Чому було прийнято таке рішення?
Професор Сергій Андрієвський виступав перед депутатами міської ради й привів аргументи на користь заборони електропідстанції під стінами обсерваторії. Частина депутатів з його аргументами погодилася. Але переважала інша (цікаво — чия?) думка про забудову поряд з обсерваторією.
Електромонстр, якого насильно сватають у сусіди до вчених, вражає своїми виробничими розмірами: довжина — 35 метрів, ширина — 25, а висота — 15 метрів. І будівництво має розпочатися в охоронній зоні, поряд з обсерваторією. Ухвалюючи рішення про будівництво електропідстанції «Маразлієвська», чиновники не спромоглися навіть дотриматися необхідних, передбачених чинним законодавством вимог. Зокрема, ніхто не погоджував з юридичною особою, якою є НДІ «Астрономічна обсерваторія», згоду суміжного землекористувача на дозвіл для будівництва. Вчені б’ють на сполох — новобудова фактично знищить астрономічну обсерваторію як установу, створену для спостереження небесних тіл, оскільки закриє південну півсферу неба, через яку в одеському регіоні проходить основна частина небесних світил.
Парадокс — 145 років тому міська дума Одеси клопотала про відкриття першої на півдні України наукової установи — астрономічної обсерваторії. Сьогодні — Одеська міська рада мовчки спостерігає, як спритні будівельні ділки на очах у мільйонного міста знищують (не у фізичному сенсі, а в науковому) обсерваторію зі світовим науковим ім’ям, унікальною базою приладів для спостереження за небом.
У 1993 році Міністерство освіти України дивним рішенням виключило зі шкільної програми предмет «астрономія». А Одеська астрономічна обсерваторія відкрила для учнів планетарій-лекторій, видає одеський астрономічний календар і науковий журнал. Удалося зберегти п’ять рефлекторів з діаметрами дзеркал 50, 47, 45 і 42 сантиметри, катадіоптричний телескоп системи Аргунова, камеру Шмідта, два метеорні патрулі, семикамерний астрограф, меридіанне коло. Працюють дві заміські спостережні станції в селах Маяки та Крижанівка.
І вся ця неоціненна наукова спадщина може опинитися в стічній ямі через примху будівельних магнатів.
Одеса.
Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.