Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО,голова громадської організації «Жінки України»:
— Сьогодні відбувається підміна поняття пенсійної реформи. Замість того, щоб реально виконувати ті зобов’язання, які брала Україна, коли ставала незалежною у 1991 році. Тоді серед країн СНД і Варшавського договору було ухвалено рішення, що в кожній країні діятимуть єдині стандарти введення пенсійної реформи. В травні 1992 року в Ташкенті була ухвалена угода для військовослужбовців усіх країн СНД. Тодішніми угодами передбачалося введення трирівневої системи пенсійного забезпечення. Але замість того, щоб це виконувати, до влади рвалися капіталісти, які «урвали» 80% власності, а все, що стосується соціального захисту людей, відклали. Чому так відбувається? Бо сьогодні багатьом іноземним державам не вигідний порядок у країні, не вигідна Україна як сильна держава. Краще сюди збувати залежану продукцію, мати дешеву робочу силу, сировинний придаток. А власні капіталісти не зацікавлені ділитися з народом.
Ще в 1998 році було схвалено Основні напрями реформування пенсійного забезпечення. Це був указ Президента Л. Кучми. Вже тоді було зазначено, які потрібно зробити реформи, не тільки ухвалити закони, а й пояснити людям. Але замість того, щоб це виконувати, ми в 2003 році ухвалили закони щодо державного пенсійного страхування, пенсійного забезпечення. Ці закони повинні були вступити в дію у 2007 році, але, пам’ятаєте, що тоді зробили з парламентом, і знову реформу «відтягли». А зараз розповідають, що треба навести лад у солідарній системі замість того, щоб виконувати ті закони, які вже є.
Через начебто наведення порядку в солідарній пенсійній системі хочуть ввести ручне управління у державі. Україна прийняла трирівневу систему забезпечення так, як це зробили всі країни СНД. Але вона єдина країна, яка не запровадила такий закон. А тепер, коли стоїть питання про звітність перед державами, вноситься закон про підвищення пенсійного віку, замість того щоб вводити трирівневу систему. Бо кожна людина, яка кластиме гроші на персоніфікований державний накопичувальний рахунок, контролюватиме, куди йтимуть її гроші. Проте вигідно створювати «адресні дотації», пустити по хатах людей, бо це — ручне управління під час виборчої кампанії.
Сьогодні в кожній з країн СНД і європейських країнах існує до п’яти видів пенсій — державна, солідарна, накопичувальна, професійна, галузева. А державне майно має бути національним надбанням, яке служить гарантією збереження коштів людей.
Записала Олександра КУЧЕРЯВА.