У боротьбі за крісло ректора Донецького національного університету стався черговий поворот. Юрій Лисенко, якого конференція трудового колективу рекомендувала на посаду ректора, відмовився бути керівником вузу. Відповідну заяву професор подав до Міносвіти. Екс-претендент пояснив таке рішення погіршенням стану здоров’я. Тепер міністерство мусить оголосити новий конкурс.

Завідувач кафедри економічної кібернетики виграв вибори, обійшовши виконувача обов’язків ректора Петра Єгорова, якого підтримувало міністерство. Через півтора місяця після проведення конференції та подання кандидатури Ю. Лисенка до міністерства рішення про його призначення так і не було прийняте. До окружного адмінсуду Києва подав позов ще один претендент — киянин Олександр Користін, який надсилав документи на конкурс із виборів ректора. Для забезпечення позову суд заборонив міністерству підписувати контракт із Юрієм Лисенком. Розгляд позову обіцяє затягнутися: чергове засідання 25 січня не відбулося і перенесене на місяць на прохання Міносвіти.

«Цей «марафон» міг узагалі затягнутися до вересня, і я не бачив перспективи, що може привести до ректорства. Навіщо я ризикуватиму здоров’ям? Тому й вирішив написати заяву», — пояснив Юрій Лисенко. Крім того, із університету пішла екс-претендентка Тетяна Лев, яка обіймала посаду проректора з фінансово-економічних питань та була звільнена з посади в. о. ректора П. Єгоровим. Згодом Т. Лев поновив на роботі суд.

Одразу після виборів в університеті у квартирі та робочому кабінеті Тетяни Лев були проведені обшуки. Обшуки відбулися і в помешканнях ще двох проректорів у рамках розслідування кримінальної справи за фактами розкрадання майна університету в особливо великих розмірах та службового підроблення з боку посадових осіб навчального закладу. У прокуратурі Донецької області наголошували, що факт порушення кримінальної справи не пов’язаний із виборами ректора, оскільки у згаданий період жоден із кандидатів на цю посаду не мав відношення  до фінансово-господарської діяльності вишу. А 17 грудня минулого року невідомі побили Тетяну Лев. Після нападу вона опинилася на лікарняному ліжку.