У парламенті достатньо голосів для того, щоб проголосувати зміни до Конституції (в частині визначення терміну повноважень парламенту і Президента), наголосив учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час брифінгу.

Водночас він не заперечував, що будуть і такі депутати, які не голосуватимуть за ухвалення рішення, але воно їх цілком влаштує. Володимир Литвин розповів, що були пропозиції провести це голосування в закритому режимі — мовляв, тоді можна було б зібрати і більш як чотири сотні голосів. Однак, на думку парламентарія, різниці немає: головне — щоб рішення було позитивним. «Все інше призведе до того, що ми отримаємо невизначеність, — сказав він. — І, очевидно, нам не треба спонукати долю і шукати сьогодні підстави для політичного збурення, з огляду на те, що країна, як і весь світ, стоїть перед складними викликами». Тож Володимир Литвин наголосив, що сьогодні як ніколи важливо забезпечити передбачуваність.
Глава парламенту вважає, що ця сесія має бути продуктивною. Оскільки дві наступні проходитимуть уже під пресом виборчої кампанії. В. Литвин також звернув увагу на те, що Венеціанська комісія високо оцінила проект Виборчого кодексу. У висновках незаангажованих людей висловлено надію, що цей документ буде покладено в основу виборчого законодавства, — підкреслив він.
Журналістів цікавило, як українські політики відреагують на те, що московський суд учора розглядав справу про закриття чергової організації українців у Росії. Володимир Литвин поінформував, що в парламенті є кілька документів, пов’язаних із цією темою. Зокрема, проект Андрія Шкіля, згідно з яким Верховній Раді пропонується заслухати інформацію міністра закордонних справ. За словами Володимира Литвина, поцікавитися цим питанням депутати зможуть і в п’ятницю у віце-прем’єр-міністра Віктора Тихонова. Глава парламенту також надіслав своє звернення до МЗС, щоб отримати достеменно об’єктивну інформацію про цю ситуацію.
Уже наступного пленарного тижня народні депутати зможуть розглянути в сесійній залі пакет антикорупційних законів, припустив Володимир Литвин. Нині профільний комітет опрацьовує близько тисячі поправок. «Навіть якщо хто не бажає, щоб цей закон був прийнятий, — сказав він, — у нас немає іншого виходу, як його приймати».