Цього тижня народні депутати мають намір розглянути близько семи десятків питань. Серед них є, приміром, проект змін до закону про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, які стосуються об’єктів, пов’язаних із проведенням Євро-2012. А також зміни до закону про телекомунікації, які мають упорядкувати плату за телекомунікаційні послуги, та зміни до закону про підвищення престижності шахтарської праці, якими передбачається поширити дію цього закону також на працівників нерудних та розсипних родовищ. Окрім цього, у четвер розглянуть питання про обрання та звільнення суддів. А в п’ятницю, традиційно, проведуть годину запитань до уряду. З трибуни доповідатиме віце-прем’єр Віктор Тихонов, а говоритимуть про житлово-комунальні тарифи.
Однак учора під час погоджувальної ради говорили здебільшого про порядок денний не на цей тиждень, а на всю сесію. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, до літа планують розглянути майже тисячу законопроектів.
Висловлюючи пропозиції фракції Партії регіонів, її керівник Олександр Єфремов зробив акцент на трьох темах, які назвав знаковими у процесі законотворення:
1. пенсійна реформа;
2. земельне питання;
3. повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку.
Зважаючи на їх резонансність, парламентарій наголосив, що ухваленню певних законів має передувати широке обговорення, зокрема, на парламентських слуханнях. Окремо Олександр Єфремов зупинився на необхідності внести зміни до Конституції, а також вирішити (в п’ятницю) питання із депутатами-сумісниками. Лідер КПУ Петро Симоненко свій виступ почав із переліку документів, проти включення в порядок денний яких категорично виступає КПУ. Насторожує комуністів поспіх із Трудовим і Житловим кодексами, а також податкова реформа. Натомість, за словами Петра Симоненка, як ніколи на часі постало питання про ухвалення проекту закону про мови. У відповідь на це Володимир Литвин звернув увагу на те, що форсувати розгляд цього питання, яке розпалює суспільство, не варто. Для початку, на його думку, можна провести з цього приводу парламентські слухання.
Бютівець Іван Кириленко також говорив про неприпустимий для фракції «БЮТ—«Батьківщина» перелік законопроектів, що пропонують розглянути на цій сесії. Водночас він спрогнозував, спираючись на дані фахівців, що 2011 року наша економіка переживатиме найважчі часи. І це позначиться на соціальних показниках. Із 234 законів, поданих «БЮТ—«Батьківщина» на цю сесію, 137 — стосуються саме забезпечення економічної стабільності. Щоб уряд і парламент виробили спільний план дій, за яким слід працювати до літа, на думку Івана Кириленка, варто провести спільне засідання. Така пропозиція Голові Верховної Ради видалася слушною. А інша, щодо проведення виборів у Верховну Раду 27 березня, — нереальною, особливо за умов безгрошів’я.
Голова фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко, обговорюючи порядок денний, запропонував у квітні провести парламентські слухання з приводу наслідків запровадженої податкової реформи.
Учора вранці перед приміщенням, де проходить погоджувальна рада, відбулося пікетування. Студенти Києво-Могилянської академії протестували проти змін, які начебто хочуть запровадити в системі вищої освіти. Відтак, Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав представників профільного парламентського комітету запросити активістів цього руху-протесту на засідання, під час якого народні депутати обговорюватимуть відповідні зміни.
Андрій Клюєв, Микола Мартиненко.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.