Альтернативи пенсійній реформі немає. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр—міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час відеомосту з регіональними журналістами.
Нинішня ситуація в Пенсійному фонді, за його словами, дуже невтішна. «2 мільйони 796 тисяч пенсіонерів отримують виплату менш як 800 гривень». Але підтримати цих людей сьогодні немає можливості.
Тільки йдучи шляхом реформ, можна допомогти близько 2,8 млн. пенсіонерів, переконаний урядовець. «Якщо про них не подумає держава, вони опиняться сам на сам із бідністю. Якщо ми говоримо, що хоч трошки солідарне суспільство, то й допомогти їм мають солідарно всі працюючі», — наголосив С. Тігіпко. Водночас він додав, що «жорстко наполягатиме, щоб ця реформа була проведена до кінця березня».
Загалом ситуацію з наповненням Пенсійного фонду, за словами віце-прем’єр-міністра, можна вирішити двома способами. По-перше, збільшити число працюючих (у 2006 році їх кількість становила 15, 8 млн. громадян, на кінець 2010-го внески до ПФ сплачували 14,4 млн.). По-друге, збільшити заробітну плату і легалізувати її. Він повідомив, що до кінця березня в парламент буде внесено комплексний закон із легалізації заробітної плати і робочих місць. «Посилюватимемо адміністративну відповідальність за нереєстрацію робочих місць. Інакше в перспективі у нас будуть колосальні проблеми», — сказав віце-прем’єр-міністр.
Водночас урядовець переконаний: втілюючи реформу в життя, маємо рухатися у трьох напрямках. Передусім зберегти солідарну систему. Бо лише завдяки другому (персоніфікований рахунок) та третьому (приватні пенсійні фонди) рівням ситуацію вирішити не можна.