У сесійній залі Івано-Франківської ОДА відбулася регіональна нарада з питань реформування системи пенсійного забезпечення в Україні за участі представників органів державної служби, профспілкових організацій, силових структур Львівської, Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей.
Заступник міністра соціальної політики України Віталій Мущинін одразу зазначив, що до проведення пенсійної реформи спонукає, насамперед, демографічна ситуація. Україна належить до держав із старіючим населенням, як і всі країни Європи. Співвідношення між громадянами працездатного й непрацездатного віку невпинно погіршується.
Друга проблема — низький рівень виплат для більшості осіб: понад дві третини пенсіонерів нині отримують менше тисячі гривень.
Напругу створює незбалансованість доходів і видатків Пенсійного фонду. В 2010 році з держбюджету на покриття дефіциту бюджету ПФУ виділено майже 27 млрд. грн. «Цей дефіцит утримується вже третій рік, — зазначив посадовець. — У 2009 році він становив 30 млрд. грн., у 2010 році — 26,6 млрд. грн. Якщо ми нічого не будемо змінювати і залишимо систему пенсійного забезпечення такою, яка вона є нині, то навіть за економічного зростання у 2011-му прогнозується 20 млрд. грн. дефіциту».
За його словами, видатки на пенсійне забезпечення вже сягнули 16,3% ВВП. При цьому розмір пенсійних внесків становить 35% відсотків, що набагато вище, ніж в інших країнах Європи (Угорщина — 26,5%, Франція — 24%, Чехія — 28%, Швеція — 18,9%). Далі вже їх піднімати нікуди.
Представники робочої групи із запровадження пенсійної реформи запевнили, що погіршення для 13,7 тис. нинішніх пенсіонерів із прийняттям закону про реформування пенсійної системи не буде. Зміни торкнуться лише пенсіонерів, які вийдуть на пенсію з дати його запровадження.
 
Івано-Франківськ