Питання пенсійної реформи давно перезріло. Але її треба проводити паралельно з реформуванням заробітної плати. Так вважає голова ЦК Профспілки металургів та гірників України Володимир КАЗАЧЕНКО.
— Пенсійна реформа, — стверджує він, — має не просто тимчасово залатати дірку в бюджеті, причому за рахунок пенсіонерів і жінок, а вирішити це питання на перспективу і гарантувати громадянам гідне пенсійне забезпечення. Свої пропозиції ми направили Президенту, уряду, Верховній Раді, Міністерству соціальної політики.
— На чому ви наполягаєте?
— Профспілки завжди стояли на тому, що критеріями оцінки для пенсійного забезпечення працівників будь-якого рангу і будь-якої професії мають бути: страховий стаж, рівень оплати (тобто дохід) і умови праці. Ми вважаємо за необхідне перейти до єдиних правил призначення пенсій, щоб ліквідувати диспропорції в їхніх розмірах. Зараз вони призначаються за різними пенсійними законами, і максимальні виплати в десятки разів більші за мінімальну.
Щодо мінімальної зарплати. Нині вона зрівнялася з прожитковим мінімумом, а його не можна вважати доходом, бо це — норма для виживання (хоч Міжнародна організація праці, та й ті, хто виживає на цю суму, нормою її не вважають). А якщо це не дохід, то обкладати податком таку зарплату недопустимо. Якщо цю нашу вимогу виконають і таку законодавчу норму приймуть, то держава змушена буде думати, як збільшити прожитковий мінімум і стартову ціну робочої сили, щоб отримати податок. Треба нарешті усвідомити, що бідний працівник не може зробити державу багатою. 
Друга принципова вимога: розмежувати джерела фінансування пенсійних виплат. 
І третє. Ми вважаємо, що треба негайно вживати заходів для осучаснення заробітної плати. Бо якщо цього не робити, соціальна несправедливість у пенсійному забезпеченні тільки поглиблюватиметься, оскільки розміри виплат значною мірою залежатимуть від року виходу на пенсію.
Ще одна реальна підмога для пенсіонерів — додаткова пенсія, яку вони можуть отримати через недержавний пенсійний фонд — корпоративний чи галузевий («пенсія плюс пенсія», як кажуть у Європі). Ми створили такий при профспілці металургів і гірників України. Кошти, які вносяться у цей фонд, не обкладаються податком. До 10 відсотків фонду власники підприємств, які страхують тут своїх працівників, можуть інвестувати на модернізацію виробництва. Він тричі захищений, однак ми запропонували робити відрахування у гарантійні страхові фонди на випадок форс-мажорної ситуації і прагнемо, щоб кошти нашого фонду вкладалися у вигідні проекти. Тому навіть у цій кризовій ситуації він вийшов з прибутком.
Ми пропонуємо законодавчо закріпити за недержавними фондами пенсійні доплати пільговикам, які працюють на виробництві з шкідливими умовами праці (так звані списки №1 і №2). Якщо таку норму приймуть, то основну пенсію ці люди (а в ГМК таких 240 тисяч із 600 тисяч працюючих) отримуватимуть із солідарної системи, а пільгові доплати — із недержавного пенсійного фонду. Відповідно й податки роботодавці сплачуватимуть.
Ще раз хочу наголосити: профспілки в цілому і Профспілка металургів і гірників України зокрема — не проти реформ. Ми проти того, щоб реформи погіршували життя людей і збурювали суспільство.
 
Дніпропетровськ.
   ДУМКА ЕКСПЕРТІВ
Проведення пенсійної реформи дозволить виключити махінації при виході на пенсію «спеціальних пенсіонерів». Зокрема, унеможливить штучне збільшення доходів у роки, що беруться до розрахунку при нарахуванні пенсійного стажу.
Таку думку висловив аналітик з питань соціальної політики Бюро економічних і соціальних технологій (Центр БЕСТ) Наталя Лещенко, коментуючи законопроект 7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», поданий урядом до парламенту, повідомляють «Подробиці».
За словами експерта, у рамках пенсійної реформи, по суті, буде впроваджено нову формулу розрахунку пенсії для військовослужбовців, держчиновників та інших «спеціальних» пенсіонерів. «Наприклад, прокурорам і слідчим у випадку прийняття законопроекту не можна буде обирати собі строк, за яким нараховується пенсія. Сьогодні вони можуть це робити: розраховувати виплати виходячи з доходів за 24 місяця перед пенсією або за 60 місяців з будь-якого періоду стажу. Тобто можна було в останні два роки штучно «нагнати» надбавки, премії та інші виплати, щоб збільшити дохід. За п’ять років це буде зробити значно складніше», — каже Наталя Лещенко.
На думку віце-президента інвестиційної компанії «Кінто» Віталія Мельничука, також позитивним є врегулювання питання максимальної пенсії, яка може виплачуватися будь-якому громадянину. У першу чергу, на думку експерта, максимальна пенсія у розмірі 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян (приблизно 8,8 тисячі гривень), а також заборона на індексацію для тих, чиї пенсійні виплати на сьогодні перевищують установлений законопроектом мінімум, дозволять знизити дефіцит бюджету Пенсійного фонду.