Запропоновані шляхи реформування пенсійного забезпечення громадян не відповідають очікуванням людей. Замість того, щоб започаткувати глибокі перетворення, які б стимулювали українців більше працювати та забезпечили б гідну пенсію, пропонується провести косметичний ремонт пенсійної системи шляхом механічного підвищення пенсійного віку та трудового стажу. 

Такого висновку дійшли учасники громадських слухань «Нова пенсійна реформа: механізми, несподівані аспекти та наслідки», організованих Національним форумом профспілок України.

Профспілки вже провели громадські обговорення у 18 регіонах України за участю експертів та представників влади. Однак багато запитань, які турбують простих людей, ще не знайшли аргументованих відповідей, — зауважив Голова НФПУ Мирослав Якибчук. Зокрема, чому уряд намагається перекласти всі проблеми пенсійної системи на рядових громадян, чому пенсійна реформа насамперед стосується жінок? Чи враховуватиметься до загального стажу роботи декретна відпустка? Чому пенсійна реформа лише бореться з наслідками критичної ситуації у Пенсійному фонді та державі загалом, а не спрямована на поліпшення рівня життя людей, зростання зарплат, створення нових робочих місць, боротьбу із зарплатами «у конвертах»? Чому ніде в пенсійній реформі не враховано інфляційних процесів? Хто розпоряджатиметься коштами при запровадженні накопичувальної пенсійної системи й відповідатиме за їх збереження? Що буде з гривнею та накопиченими коштами через 20—30 років?

Уряд начебто й проводить роз’яснювальну та пропагандистську роботу, але діалогу між владою і суспільством нема, наголошували учасники обговорення. «Ми за пенсійну реформу, розуміючи, що солідарна пенсійна система себе вичерпала і не витримує навантаження», — сказав М. Якибчук. 

«Легалізація тіньової зарплати приблизно удвічі збільшить внески підприємств і установ до Пенсійного фонду, — йдеться у резолюції громадського активу України щодо запропонованого проекту пенсійної реформи. — Пенсійна реформа повинна розпочатися з покращення економічної та управлінської діяльності в державі. Держава має провести оптимізацію державних витрат, а не підвищувати пенсійний вік».

Учасники слухань звернулися до Верховної Ради з вимогою розглядати законопроект про пенсійну реформу лише після завершення його громадського обговорення і вичерпаного врахування всіх зауважень і поправок, висловлених громадськістю.