Комітет з питань фінансів і банківської діяльності на восьму сесію Верховної Ради України шостого скликання планує винести близько 60 законопроектів.
За словами завідувача секретаріату Ігоря Прийми, комітет уже розглянув низку законопроектів і рекомендує парламенту прийняти їх у другому читанні та в цілому. Зокрема, проект закону про ломбарди і ломбардну діяльність (реєстр. №3433). У проекті пропонується визначити організаційні, правові й економічні засади утворення та діяльності ломбардів і державного регулювання та нагляду в цій сфері.
Члени комітету рекомендують ухвалити як закон і проект про внесення змін до Закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» щодо порядку видачі дублікатів та копій ліцензій (реєстр. №6551). У законопроекті пропонується вдосконалити порядок ліцензування професійної діяльності на ринку цінних паперів. Згідно із проектом, Державна комісія України з цінних паперів та фондового ринку «у встановленому нею порядку видає, переоформлює, зупиняє дію або анулює ліцензії на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів та видає дублікати і копії таких ліцензій».
І. Прийма зазначив, що комітет готує до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань діяльності системи кредитної кооперації (реєстр. №2256), яким пропонується узгодити положення чинного законодавства з питань регулювання діяльності системи кредитної кооперації. Народні депутати опрацьовують і проект закону про внесення змін до деяких законів України стосовно іпотечних облігацій (реєстр. №7107).
Планом комітету передбачено розгляд проекту закону про внесення змін до Закону «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо українських депозитарних розписок (реєстр. №7462). Законопроектом пропонується законодавчо врегулювати питання «створення правового регулювання обігу українських депозитарних розписок». Зокрема, документ визначає для таких нових фінансових інструментів: основні механізми їх емісії, ведення обліку прав на ці фінансові інструменти, правил їх обігу, захист прав їх власників та порядку розкриття інформації про такі фінансові інструменти, як українські депозитарні розписки.
Заплановано також до розгляду проект закону про кредитні рейтинги та діяльність рейтингових агентств (реєстр. №7472), яким пропонується на законодавчому рівні врегулювати відносини, пов’язані з наданням послуг із визначення кредитних рейтингів та діяльністю рейтингових агентств, що має покращити інвестиційний клімат у нашій країні та зменшити рівень ризику інвесторів на фінансовому ринку, та законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інсайдерської інформації (реєстр. №7330), який розроблено з метою комплексного вдосконалення норм законодавства в частині недопущення використання інсайдерської інформації на нашому фондовому ринку.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.