У вівторок розпочне роботу чергова сесія Верховної Ради. І вже на найближчому засіданні буде внесено зміни до Конституції, які визначать дати проведення чергових парламентських і президентських виборів. У жодного з оглядачів немає сумніву, що законопроект набере понад 300 голосів. Понад те, глава парламенту Володимир Литвин переконаний: якби голосування проводили в закритому режимі, за внесення змін до Основного Закону проголосували б майже 400 народних обранців.

І річ не лише в тім, що частина нинішніх парламентаріїв бояться не потрапити до наступного складу Верховної Ради. Швидше, складається враження, що вони втомилися від постійного протистояння, яке супроводжувало нинішніх обранців після дочасних парламентських виборів 2007 року. Тим паче що вони розуміють: Україні вкрай необхідні реформи, складні, болючі, але без яких не можна виробити алгоритм зростання і виробництва, і валового продукту. А ще — погасити борги, які на сьогодні становлять, за підрахунками колишнього віце-прем’єра Віктора Пинзеника, 9,4 тисячі гривень на кожного українця.

Окрім цього, Президент Віктор Янукович надалі прагне вивести Україну у двадцятку найрозвинутіших країн світу. Про що він сказав на економічному форумі у швейцарському Давосі.

Проте, як свідчить опитування, проведене в січні на замовлення радіостанції «Німецька хвиля», в суспільстві наростають ознаки невдоволення діями влади, зокрема в економічній сфері. Більше половини опитаних негативно оцінюють діяльність і глави держави, і Кабінету Міністрів.

Не допомагає знизити напруження і порушення нових кримінальних справ як стосовно представників нинішньої опозиції, так і окремих регіоналів. Як відомо, Генеральна прокуратура порушила ще одну кримінальну справу проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Тепер за зловживання владою під час закупівлі автомобілів «швидкої допомоги», які, на думку слідства, було придбано за завищеними цінами і навіть недоукомплектовано відповідно до вимог для автомобілів спеціального призначення.

Така само доля спіткала і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Йому інкримінують порушення урядової постанови, яка забороняла проводити в розпал економічної кризи всілякі врочистості і банкети. Однак, попри заборону Кабінету Міністрів, міліція з розмахом двічі відзначила своє професійне свято: в 2008 і 2009 роках.

Щоправда, обидва фігуранти кримінальних справ твердження слідчих спростовують і не вбачають криміналу у своїх діях. Понад те, висловлюють переконання, що влада переслідує їх за опозиційну діяльність і прагне будь-що не допустити до парламентських виборів.

Натомість арешт колишнього Голови Верховної Ради автономії Анатолія Гриценка більшість оглядачів розцінюють передусім як своєрідну тактику нинішньої влади, розраховану на те, щоб показати, передусім західним політикам, що вона не ділить корупціонерів на провладних і опозиційних. Однак багато хто звертає увагу, що після відставки Анатолія Гриценка з посади голови Херсонської облдержадміністрації останній не відігравав ніякої значної ролі ні в Партії регіонів, ні на півострові. А тому сумніваються у щирості дій слідчих, а не їхній вибірковості. Тим паче що інкримінують колишньому главі Верховної Ради АРК злочини, скоєні у 2001—2005 роках. А народний депутат Геннадій Москаль, який добре знає ситуацію в Криму, бо двічі очолював тамтешню міліцію, стверджує, що в такому разі на лаву підсудних має сісти і нинішній міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, який, мовляв, також причетний до земельних оборудок на півострові.

Цього тижня сталася безпрецедентна подія. Сержант Державтоінспекції з Одеси Олександр Швець дозволив не вельми гречно висловитися про українську мову, за що й поплатився звільненням із лав міліції.

Водночас не могло не здивувати повідомлення міліції, яка лише днями склала фоторобот підривника пам’ятника Йосипу Сталіну в Запоріжжі, хоча за підозрою у скоєнні цього в різних областях України були заарештовані представники всеукраїнської організації «Тризуб», які й досі перебувають за ґратами. То, можливо, вони таки не причетні до цього вибуху? І чи відповість міліція за такі поспішні затримання активістів- «тризубівців»?

Власне, такий був тиждень, що минає. Наступний, безперечно, дасть набагато більше інформації для роздумів. Зимові канікули політиків закінчуються, відтак можна буде відзначити нові тенденції на політичній арені країни.