Це стало відомо під час звіту про роботу за 2010 рік Громадської колегії при Державній податковій службі України
Одразу скажу, що діяльність цієї колегії цілком відповідає урядовій концепції плану заходів органів виконавчої влади з розвитку громадянського суспільства — вона здійснюється на постійній основі, і склад Колегії формується винятково із громадських організацій.
Про роботу Громадської колегії звітував керівник Департаменту з масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Віктор Косарчук, і склалося враження, що це було неважко. Адже з огляду на складний перебіг затвердження нового Податкового кодексу, запровадження електронного обігу звітності, ініційовані урядом зміни у антикорупційному законодавстві роботи колегії упродовж минулого року вистачало.
До слова, під егідою відтепер Податкової служби України, а не адміністрації, пройшов не тільки конкурс із фахового обслуговування платників податків, а й «Податки — очима дітей», який вийшов далеко за рамки відомства, бо на ньому оцінюється три десятки тисяч дитячих малюнків. Але це не завадило більш серйозній і клопітній роботі з платниками, яких на початок року налічувалося понад 3,8 мільйона, на 3,2 відсотка більше порівняно з попереднім роком. Нині збір та зберігання податкової звітності акумулюється вже на центральному сервері, а не на обласних рівнях.
Проведення консультаційних конференцій, «круглих столів», тематичних зустрічей на підприємствах та в організаціях для публічного обговорення проблемних питань із податкового законодавства торік стало нормою для членів Громадської колегії. Пішли далі, започаткувавши процес інтерактивного спілкування з керівниками податкових служб на телебаченні та радіо. Як випливає зі звіту Віктора Косарчука, в період всенародного обговорення проекту Податкового кодексу до нього надійшло більш як 4000 пропозицій, доповнень і зауважень.
Високої думки про роботу Громадської колегії і керівництво Державної податкової служби України. Заступник голови ДПСУ Сергій Лєкарь, подякувавши членам колегії за плідний доробок-2010, нагадав, що цього року завдання, які стоять перед податковою службою і її громадським активом, ще більш напружені. Оскільки, за його словами, зниження податкових ставок змінює саму філософію податкової системи. Але сумнівів у тому, що спільними зусиллями плани будуть виконані, в нього немає. В інших також. Це показали й жваве обговорення звіту, й низка конкретних пропозицій, як-от посприяти розробці нового Закону України «Про запобігання та протидії корупції».