Народний депутат України, свободівець Михайло Головко, зареєстрував у парламенті проект постанови №5103 «Щодо порядку використання природного газу українського видобутку та заборони тимчасового відключення електроенергії населенню України».

Народний депутат занепокоєний заявами, які останнім часом лунають дедалі частіше, щодо планового відключення об’єктів ЖКГ від електроенергії. «Зазначені відключення обмежують конституційні права та свободи громадян України. Тому й було запропоновано до розгляду проект цієї постанови», — зазначив М. Головко.

За його словами, останніми роками Україна видобуває в середньому до 20 млрд. кубометрів природного газу на рік. «Цих об’ємів достатньо, щоб забезпечити житлово-комунальне господарство газом українського видобутку, який, до того ж, значно дешевший за імпортований», — додав він.

Постанова передбачає використання природного газу українського видобутку в осінньо-зимовий період з 1 жовтня 2014 року по 1 квітня 2015 року для потреб житлово-комунального господарства України. Водночас НАК «Нафтогаз України» зобов’язується здійснити закупівлю та зберігання природного газу українського видобутку для потреб ЖКГ в осінньо-зимовий період з 1 жовтня 2014 року по 1 квітня 2015 року в необхідних обсягах. Також енергорозподільним компаніям незалежно від форми власності буде заборонено відключати електроенергію об’єктам житлово-комунального господарства.

«У нас чотири атомні електростанції, які виробляють понад 90 млрд. кВт на рік, а для потреб ЖКГ України потрібно майже 10 млрд. кВт. Ці АЕС працюють на експорт, а українців планують повернути у кам’яний вік. У двадцять першому столітті це неприпустимо. Ухвалення зазначеної постанови дасть змогу забезпечити нормальне функціонування ЖКГ в осінньо-зимовий період», — наголосив свободівець.

 

Вл. інф.