У напівпідвальному приміщенні старого польського дому в центрі Тернополя відкрито «Бункермуз» — галерею, де художники і фотомайстри виставлятимуть свої роботи. Першим це зробив всесвітньо відомий фоторепортер, українець за походженням, який нині мешкає у Санкт-Петербурзі, Сергій Максимишин. Він двічі перемагав на конкурсі «World Press Foto», друкується у таких виданнях як «The Tіmes», «Washіngton Post», «Jornal», «Focus» та багатьох інших. У Тернополі представлено його знімки із серії «Остання імперія: двадцять років потому», зокрема, фото з «гарячих» точок: Чечні, Грузії, Киргизії, Афганістану, Іраку....
Сама ж галерея виконана у темних тонах: стіни, стеля, підлога пофарбовані у чорний колір, що додає якоїсь містичності. За задумом авторів проекту: управління культури і мистецтв міської ради та мистецького об’єднання «Коза», галерея — це лише початок. Згодом тут відкриють мистецький центр (попередня назва — «Штуки»), де відбуватимуться не лише виставки, а й здійснюватимуть театральні проекти, зокрема, діятиме театр молодого актора, працюватимуть клуби за інтересами. Ініціативу молодих волонтерів (саме вони за 20 днів відремонтували приміщення) схвалили міський голова Тернополя і голова обласної ради Олексій Кайда. До речі, їхній внесок у «Бункермуз» — власноруч намальовані у присутності публіки експромти: вікно, за яким сходить сонце, і вітрильник на морі.
Арт-куточок після остаточної реконструкції, безперечно, стане «родзинкою» міста. Він буде цікавим не лише для тернополян, а й для туристів. От якби ще відновили чудовий італійський дворик, який веде до входу у мистецький центр. Дуже вже непривабливий вигляд він має. Але лише ентузіазмом волонтерів тут не обійтися, має допомогти влада.
Тернопільська область.
На фото: під час відкриття «Бункермузу».