Я вважаю, що головними інфляційними подразниками місяця стануть високі світові ціни на продовольство й нафтопродукти, лібералізація їх  на електроенергію, фіскальні зміни, закладені в Податковому кодексі, та поступова трансформація промислових цін у роздрібні. Але обмежений споживчий попит, спричинений невисоким рівнем доходів і завершенням новорічних свят, з одного боку, та посиленням адміністративного впливу на підприємства і підприємців — з другого, унеможливлять різке зростання індексу споживчих цін.

Бензин (високооктановий): подорожчання літра А-95 на 40—50 копійок (тут і далі йдеться про середні значення цін до середніх цін січня), дизпального на 60 копійок.

Я вважаю, що відгомін від підняття акцизного податку на моторні бензини (з вмістом сірки 0,013 г/літр і менше) до 182 євро за тонну лунатиме весь перший квартал року попри те, що роздрібний ринок нафтопродуктів почав дорожчати ще торік у грудні. Зростаючий тренд спиратиметься на високі світові ціни на нафту, підготовку аграрного сектору до посівної, спекулятивні інтереси учасників ринку.

Борошнозростання роздрібної ціни на 5 відсотків.

Попри високий рівень гуртових цін на борошно, зерна цілком достатньо для того, щоб забезпечити прийнятну пропозицію на регіональних ринках.

Хліб подорожчання на 3 відсотки.

Результат зумовить подорожчання електроенергії, яке позначиться на собівартості випікання хлібобулочних виробів. Водночас Мінагрополітики і регіональні управління з цінової політики та антимонопольні органи посилять контроль за рентабельністю елеваторів і пекарень. Інших передумов для зростання цін на хліб, особливо масових сортів, немає.

Крупи подорожчання на 8—10 відсотків.

Адміністративні заходи цінового стримування виявляться більш дієвими після того, як у містах-мільйонниках почнуть діяти оптові ринки. Але не в лютому.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 5 відсотків, яловичини — на 5 відсотків, курятини — на 2 відсотки.

Мій прогноз базується винятково на передчутті сезонного коливання цін у період згасання святкового попиту і споживання. Але, на мій погляд, до такої міри невідчутне подорожчання м’ясної та молочної продукції стане статистичним винятком року. Решту часу роздрібні ціни зростатимуть інтенсивніше.

Овочі подорожчання на 10 відсотків, фрукти — подорожчання на 15 відсотків.

На дешевшу плодоовочеву продукцію розраховувати не варто через помірні врожаї і високі ціни на фруктовий імпорт (ми навчили «кусатися» навіть банани!). Як на мене, зростаючий ціновий тренд на овочі та фрукти опосередковано підтримає також спекулятивний чинник, пов’язаний з розвитком епідеміологічної ситуації в країні, захворюваннями на грип.

Молоко І молокопродукти подорожчання на 10—15 відсотків.

Я вважаю, що період нетривалого подешевшання молока та молокопродукції внаслідок активних дій Антимонопольного комітету, що передусім вплинуло на якість продукції, закінчиться у січні. Скорочення молочного стада, незадовільний стан кормової бази, зміна схеми дотування виробників молока підштовхне закупівельні ціни вгору, що одразу ж позначиться на цінниках продовольчих прилавків.

Цукор подорожчання кілограма солодкого піску на 3—5 гривень.

Цукор збереже тенденцію до подорожчання, започатковану зростанням світових цін і обмеженою пропозицією на внутрішньому ринку.

Алкоголь: подорожчання горілки на 8 відсотків, коньяку — на 10, виноградних натуральних вин — на 15 відсотків.

Інерційне подорожчання унаслідок перегляду акцизних зборів відбуватиметься на тлі появи на ринку зразків низькоякісної продукції, яким відкриють дорогу нульові ставки ввізного мита.

Лікиподорожчання на 5 відсотків.

На тлі сезонного загострення епідеміологічної ситуації, яка, на думку експертів, пройде безболісно, можна очікувати незначного подорожчання ліків.

Житлово-комунальні послуги подорожчання на 18—20 відсотків.

Адміністративне підвищення тарифів цього разу відчують в усіх регіонах. Водночас, як і раніше, структуру собівартості теплової та електричної енергії від споживачів, швидше за все, приховають, а тарифи, як і було, не відповідатимуть економічно обґрунтованому рівню.

ТранспортнІ послуги зростання тарифів на 5—8 відсотків.

Місцеві органи влади, як на мене, почнуть прислухатися до водіїв маршрутного автотранспорту, які, вказуючи на нерентабельність пасажирських перевезень, перейшли від скарг до протестів уже на початку року.

Туристичні послуги подорожчання на 8 відсотків.

Ціни на гірськолижних курортах країни не вийдуть за рамки річної інфляції, а подеколи навіть знизяться. Доступнішим у ціновому відношенні стане санаторно-курортне лікування на Кримському узбережжі.

Офіційний курс 7,96 гривні за долар США.

Слабкість бюджетних позицій і фінансового балансу країни справлятимуть на гривню певний тиск, але Національний банк має доволі інструментів для утримання стабільності валютного курсу.