До народних депутатів України надходить багато листів зі скаргами про факти корупції у вищих навчальних закладах, проблеми із забезпеченням та станом студентських гуртожитків, щодо необґрунтовано завищеної вартості вищої освіти, із забезпеченням молоді першим робочим місцем. Про це повідомив під час «круглого столу» на тему: «Корупція у вищих навчальних закладах України» заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Олег Ляшко.
«Це велика проблема, і корупція — один із чинників, який не дозволяє молодим людям здобути освіту, — сказав депутат. — Бо в них немає можливості сплачувати хабарі за лекції, сесії, семестри». Під час «круглого столу» студенти зауважували, що вони покладали великі сподівання на запровадження системи незалежного зовнішнього оцінювання. Однак новій системі прийому до вишів не вдалося побороти корупцію. «На жаль, відомі приклади, коли, незважаючи на результат тестування, вступали за «липовими» довідками, які оформляли за місяць до вступу, не маючи достатнього рівня знань, — підтримав думку студентів Олег Ляшко. — А «світлі голови» не могли вступити».
Нині у Верховній Раді обговорюється проект нової редакції закону про вищу освіту. Однак чимало запропонованих новацій знову насторожують студентство, зокрема, пропозиція про те, що плата за навчання у вузах може збільшуватися з урахуванням рівня інфляції у країні, а також і плата за проживання в гуртожитках.
Студенти також висловлювали стурбованість стосовно труднощів із роботою після закінчення навчання, що їх може більше поглибити нова пенсійна реформа, яка передбачає підвищення пенсійного віку.
Олег Ляшко має намір зініціювати зміни до законів з питань освіти, які сприяли б подоланню корупції у вишах та вирішенню проблем студентської молоді. Парламентарій уже підготував низку депутатських звернень до Президента України, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, голів Державної фінансової інспекції та Антимонопольного комітету стосовно корупції в освіті, забезпечення першим робочим місцем молоді, надання платних освітніх послуг, стану та вартості проживання у студентських гуртожитках. «Корупція в освіті не менш небезпечна, ніж у владних «верхах», — йдеться у депутатському зверненні О. Ляшка до Президента України Віктора Януковича.