Проект нової пенсійної реформи обговорювали на міжрегіональній нараді в Тернополі представники Вінницької, Волинської, Рівненської, Тернопільської і Хмельницької областей. 
За словами голови правління Пенсійного фонду України Бориса Зайчука, без реформування не обійтися. Цим шляхом йдуть багато країн, адже людство в цілому старіє. Але важливо зробити це з найбільшою користю і найменшою шкодою. Він закликав усіх громадян взяти активну участь в обговоренні реформування. Для цього в Пенсійному фонді створено «гарячі лінії». Відповідаючи на запитання журналістів, Борис Зайчук розвіяв міфи про «захмарні» виплати. Найбільшу пенсію у розмірі 45 тисяч гривень отримує льотчик-випробувач, чорнобилець (їх 3850) — більш як десять тисяч гривень, народний депутат (961) — 13,5 тис. гривень. Нововведення нинішніх пенсіонерів не торкнуться, запевнив голова правління ПФ.
Зміни не повинні призвести до погіршення становища літніх людей, вважає директор департаменту пенсійного забезпечення Владислав Машкін. Скажімо, підвищення пенсійного віку жінок загалом не призведе до погіршення їх матеріального становища. За кожні півроку відстроченого виходу на заслужений відпочинок розмір пенсії збільшуватиметься на 2,5 відсотка. Окрім того, для призначення пенсії потрібно триваліший страховий стаж.
Але не всі так оптимістично сприймають нововведення. За словами голови обласної ради профспілок Андрія Присяжного, населення зазнає втрат. Профспілки зробили власні розрахунки і дійшли висновку, що основна пенсія з 1057 гривень зменшиться до 860. Первинні профспілкові організації, трудові колективи проситимуть закидати телеграмами протесту Верховну Раду і Кабінет Міністрів. Андрій Присяжний також сказав, що профспілки готуються взяти активну участь у парламентських слуханнях з цього питання.
Тернопільська область.