Вінницька область

— Найбільше «корупціонерів» правоохоронці виявляють серед керівників сільських громад, — зазначив голова парламентського Комітету з питань АПК та земельних ресурсів народний депутат України Григорій Калетнік на зустрічі з керівниками територіальних громад Вінниччини, депутатами облради та головами райдержадміністрацій. За його словами, таких «порушників» не карати, а підтримувати треба. Сказані слова присутні в залі зустріли оплесками.
— Керівник місцевої територіальної громади — це єдина посадова особа, яку наділено одночасно повноваженнями представницької і виконавчої влади, — наголосив Григорій Калетнік. — Хто, як не керівник громади, найбільше обізнаний із ситуацією в селі? Йому треба допомогти зміцнювати самоврядування. Для цього налагоджувати тісніші контакти всіх посадових осіб, в тому числі правоохоронних органів, з тими, хто очолює територіальні громади, щоб глибше вникати у процеси, які відбуваються на місцях. Часто все — навпаки. Говоримо про розширення повноважень місцевого самоврядування, а насправді  приймаємо документи, які звужують їх.
Підтвердженням сказаного є хоча б приклад позбавлення права сільських та селищних рад вчиняти нотаріальні дії. Раніше законодавці надавали це право. Тепер його передали нотаріусам. Але їх мережу створили не в селах, а в містах. Переважна більшість з них є приватними. Ось і змушені тисячі людей з малих і великих сіл добиратися за десятки кілометрів до районних чи обласного центрів, щоб посвідчити ту чи іншу довідку, оформити спадок, заповіт тощо.
— Так само у сільрад відібрали право реєструвати договори оренди, — продовжує Г. Калетнік. — Надання послуг треба наближати до людей, а не віддаляти від них. У нас немає альтернативи зміцненню місцевого самоврядування.