Уже нині влада проводить стратегічні реформи, які в перспективі сприятимуть підвищенню народжуваності й подоланню демографічної кризи. Про це заявив народний депутат України від Партії регіонів Володимир Зубанов.
«Для того, щоб сприяти підвищенню народжуваності й поліпшенню демографічної ситуації, виходу з демографічної кризи, у нинішніх складних фінансових умовах потрібні великі ресурси. Проте Президент ініціює ці процеси. Влада йде на це, бо потрібно дивитися стратегічно, на 20—30 років уперед, коли прийняті сьогодні заходи дадуть конкретні результати», — наголосив він.
Голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва теж неодноразово заявляла, що підвищення народжуваності є одним з найважливіших пріоритетів державної соціальної політики. А реалізація відповідних програм дасть змогу в найближчому майбутньому перебороти демографічну кризу.
В інтерв’ю «Голосу України» вона нагадала, що підвищення виплат за народження дітей — на 60% (від показників 2010 року) сприятиме підвищенню народжуваності й формуванню позитивної демографічної динаміки. Але це тільки перші кроки. Перед Міністерством охорони здоров’я поставлено завдання розв’язувати не тільки медичні, а й економічні питання.
Всесвітня організація охорони здоров’я вважає: фінансування медицини має становити не менш 5 % від внутрішнього валового продукту країни. Якщо цей відсоток нижчий, то ВООЗ вважає, що медичної галузі в країні немає! Нагадаємо: торік медицина фінансувалася на 2,3 % від ВВП, з яких 85 % ішло на заробітну плату медичним працівникам. А на цей рік, як повідомили «Голосу України» у прес-центрі МОЗ, заплановано 3,4 %.