«Допоможіть врятувати Оленку!», «Подаруйте дитині життя!», «Потрібні гроші на операцію за кордоном»... Безліч таких «SOS!» кожен день ми чуємо по радіо, читаємо у газетах та навіть на вуличних білбордах. 
Переважно всі ці заклики про допомогу від батьків хворих дітей, яким необхідна термінова операція з пересадки кісткового мозку. Її роблять лише у закордонних клініках. Уже двадцятий рік українські лікарі, онкохворі діти, їхні батьки, благодійники та волонтери прагнуть будівництва сучасного Центру онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Але, на жаль, наша країна залишається єдиною, крім Албанії та Молдови, європейською державою, де й досі не створено власної бази та умов для трансплантації кісткового мозку всім дітям, які потребують такого лікування. У Німеччині, наприклад, таких трансплантаційних центрів пересадки кісткового мозку світового рівня — 38 (та додатково ще 98 трансплантаційних відділень), у Польщі — 17, Чехії — 10, у Росії — 4. У Білорусі вже десять років функціонує республіканський центр на 180 ліжок, де в тому числі роблять трансплантації багатьом українським дітям. Мінімальна ціна такої операції для українця — 200 тис. дол. у Білорусі, Ізраїлі та Росії, 300 тис. євро — у Німеччині.
Українська держава та благодійники витрачають величезні кошти на оплату таких трансплантацій за кордоном. За інформацією прес-служби МОЗ, у 2010 році тільки державою витрачено майже 17 млн. грн. А за даними громадських організацій, на благодійні кошти за останні кілька років за кордоном оплачено таких операцій українським дітям на загальну суму понад 5 млн. євро.
У листопаді минулого року МОЗ видав наказ «Про створення робочої групи та підготовку необхідних документів для реалізації проектів модернізації НДСЛ «ОХМАТДИТ», де передбачалося будівництво Центру за світовими стандартами. Але нині Кабінету Міністрів представлено нове Медичне завдання, підписане міністром охорони здоров’я України І. Ємцем, на будівництво нового корпусу лікарні, в якому має поміститися сімнадцять(!!) відділень «ОХМАТДИТу». Це призведе до скорочення в середньому понад 40 відсотків ліжок для важкохворих дітей. Про це ідеться у відкритому листі, з яким до Президента та Прем’єр-міністра України звернулися Опікунська рада Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України, лікарі та громадські діячі. Вони просять главу держави та уряд взяти під контроль ситуацію, що склалася навколо цього центру.