Ініціювавши пенсійну реформу, уряд рішуче налаштований поліпшити інвестиційний клімат у державі, створити нові робочі місця, навести лад у легалізації заробітних плат та вивести бізнес із тіні. Про це під час «круглого столу» заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Не менш важливо, за його словами, й зменшити навантаження на фонд заробітної плати, з якої відраховуються внески до соціальних фондів. «Роботодавці вже нині заявляють, що лише завдяки такому кроку проблема легалізації заробітних плат могла б істотно зменшитися», — підкреслив він. Також урядовець зупинився і на нормі, що обмежує максимальний розмір пенсії дванадцятьма прожитковими мінімумами для осіб, які втратили працездатність.

 Сергій Тігіпко наголосив, що принцип дотримання такої само соціальної справедливості має бути і в Україні.

Загалом для проведення пенсійної реформи він запропонував декілька кроків:

— скоротити дефіцит бюджету

— стимулювати банківський сектор

— покращити інвестиційний клімат

Окрім того, урядовець зауважив, що нині покращується ситуація з безробіттям. Порівняно з початком року воно скоротилося з десяти до восьми відсотків. А ще в сім разів зменшилася кількість людей, які оформлюють відпустку за власний рахунок.

Уже сьогодні, переконаний Сергій Тігіпко, варто говорити й про іншу проблему — трудову міграцію. «Найближчим часом зросте кількість приїжджих з інших країн, які шукатимуть роботу. І нам уже сьогодні треба думати, як упоратися з цією проблемою», — сказав він.

Перший заступник голови правління Пенсійного фонду Василь Кравчук розповів, що виплата спеціальних пенсій держслужбовцям, науковцям, депутатам, працівникам прокуратури і суду, органам місцевого самоврядування, журналістам у період роботи здійснюватиметься у розмірах, визначених законом про загальнообов’язкове пенсійне страхування. До звільнення працівникові виплачуватимуть тільки страхову пенсію, а після — спеціальну. Він також повідомив, що збільшиться період, на який нараховуватиметься зарплата для визначення спеціальних пенсій, з 24 до 60 місяців. А виплати, які призначаються достроково у зв’язку із скороченням штату або за станом здоров’я, будуть передбачені тільки тим, хто не працює.

Начальник Головного управління державної служби України Тимофій Мотренко переконаний, що питання пенсій — один із головних факторів конкуренції на ринку праці. «У державних структурах — якщо порівняти з сектором виробництва і бізнесом — у людей, які тільки починають працювати, зарплати найнижчі. Тому, коли говоримо про нелюбов у суспільстві до держслужбовців, то йдеться тільки про 2,5 тисячі осіб. І ця нелюбов ніякого відношення до загалу не має, — підкреслив він. — Кожного року з міністерств, відомств, уряду, адміністрації Президента депутати дедалі частіше звертаються до мене з проханням подовжити термін роботи людей на держслужбі. Бо немає кому працювати. Тому треба змінювати підходи».

Начальник Головного управління державної служби попросив Сергія Тігіпка заохочувати фахівців працювати в неприватних структурах. «Цей момент для мене дуже тривожний. Якщо не створимо стимулів для приходу молоді, то через п’ять-сім років професійне державне правління опиниться в ямі», — спрогнозував Тимофій Мотренко.