Генеральна прокуратура України відмовила лідеру партії «Батьківщина», екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко у задоволенні її клопотання про можливість відвідати Брюссель (Бельгія). Про це Ю. Тимошенко повідомила журналістам після майже п’ятигодинного допиту в Генпрокуратурі.

«На моє клопотання відносно того, щоб вони мене відпустили в Брюссель на робочі зустрічі з керівництвом Європейського Союзу, з керівництвом Європейської народної партії, я отримала відмову», — сказала екс-прем’єр. За її словами, відмова слідчих мотивована тим, що запрошення на її ім’я відвідати Брюссель було надано англійською мовою, тобто без перекладу. Тепер вона має намір подати ще одне клопотання з перекладом та нотаріальним посвідченням. Як уже повідомлялося, Ю. Тимошенко отримала два запрошення відвідати Брюссель на початку лютого цього року, зокрема, для зустрічей у штаб-квартирі Європейської народної партії та для виступу на святкуванні 50-річчя асоціації Європейських студентів-демократів (EDS).
У відділі зв’язків зі ЗМІ Генеральної прокуратури повідомили, що слідчі Генпрокуратури 17 січня поновили провадження у кримінальній справі стосовно Юлії Тимошенко на її прохання та звернення її адвоката. А під час допиту слідчий відмовив екс-прем’єру в задоволенні її клопотання про можливість поїздки до Брюсселя, оскільки вона представила запрошення без належного оформлення. «Дозволити виїзд особі, яка перебуває на підписці про невиїзд, — це не обов’язок, а право слідчого, тобто його пряма процесуальна компетенція, — наголосили у Генпрокуратурі. — Також слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури не задовольнив клопотання Ю. Тимошенко про закриття кримінальної справи, порушеної стосовно неї за обвинуваченням у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки)». У Генпрокуратурі також спростували заяву Ю. Тимошенко про те, що слідчі не дозволяють екс-міністру внутрішніх справ проводити конфіденційні зустрічі зі своїм адвокатом, бо Юрій Луценко 25 січня перебував на допиті у слідчого разом зі своїм адвокатом. «Усі ці та інші звинувачення Ю. Тимошенко на адресу прокуратури є нічим іншим, як намаганням чинити тиск на слідство та спробою його дискредитації», — наголосили у прес-службі.
Щодо порушеної кримінальної справи проти Ю. Тимошенко до Генпрокуратури звернувся і лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. Як повідомляє офіційний сайт «Фронту змін», у відповіді першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна на депутатський запит народного депутата йдеться, що кримінальну справу порушено цілком законно. «Підстав для вжиття заходів прокурорського реагування та закриття кримінальної справи стосовно Тимошенко Ю. В. на даний час не вбачається», — відповів Арсенію Яценюку Ренат Кузьмін. Парламентарій запропонував юристам лідерки «Батьківщини» звернутися до суду загальної юрисдикції з позовом про скасування постанови про порушення кримінальної справи і, якщо буде потреба, допомогу своїх юристів.
Генпрокуратура також відмовилася реагувати на ще один депутатський запит А. Яценюка — з проханням перевірити факти бездіяльності Центральної виборчої комісії, яка повинна була до 22 листопада 2010 року оголосити про початок виборів до парламенту. У відповіді заступника Генпрокурора Віктора Занфірова на депутатський запит Арсенія Яценюка йдеться, що «Генпрокуратура не уповноважена здійснювати нагляд за додержанням законів Центральною виборчою комісією».
Олександра КуЧерЯва.