Глава держави неодноразово наголошував: ми будуємо нову демократичну державу. А демократичне самоврядування — це право мешканців мати вплив на місцеву владу, брати участь у її справах. З огляду на це, презентація та обговорення Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування, які відбулися вчора в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, є дуже вчасними. Таку думку під час «круглого столу» висловив голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков.
Приєднання нашої країни до цього документа, переконаний він, отримає належний відгук на місцях, розширить можливості органів самоврядування до вдосконалення, а на міжнародному рівні дасть змогу Україні очолювати процеси демократизації. До того ж, щоб перебувати в когорті розвинених, демократичних держав, ефективно відповідати на виклики сучасності, потрібно постійно вдосконалювати вітчизняне законодавство, гармонізувати його відповідно до кращих європейських принципів і стандартів.
«Що дасть Україні така гармонізація, якщо вже ратифікована Європейська хартія не виконується в нашій країні майже в повному обсязі?» — дивується народний депутат, член профільного комітету Сергій Подгорний. Він нагадав, як нещодавно було ухвалено рішення про ліквідацію районів у Києві. «І це було в порушення законодавства і тієї ж хартії, — зауважив він у коментарі «Голосу України». — Ніхто не запросив киян, ніхто з ними не порадився, жодних референдумів чи громадських слухань не проводилося з цього питання. Можу навести й інші приклади. В останні дні минулої сесії було ухвалено закон з будівництва, який скасував право органів місцевого самоврядування проводити громадські слухання з цих питань. А сьогодні експерти, навпаки, кажуть, що органи місцевого самоврядування повинні мати право їх проводити». Тоді постає запитання: навіщо нам ратифікувати документ, якщо ми вже його порушуємо. Якщо немає гарантій, що центральна виконавча влада його виконуватиме, наголошує народний депутат.
Жаль з приводу того, що не всі принципи, закладені в Європейській хартії, вдалося розкрити в нашому законодавстві, висловив і Мирослав Пітцик, віце-президент з виконавчої роботи Асоціації міст України. Крім того, він зауважив, що жодне міністерство не займається моніторингом вітчизняного законодавства щодо його відповідності Європейській хартії. Такою функцією, на його думку, має бути наділено Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
Власне, додатковий протокол, у разі його ратифікації, забезпечить право кожного з нас на участь у суспільно-політичному житті на місцевому рівні та у діяльності муніципалітетів. Адже демократичні інститути не повинні створюватися й не можуть утримуватися без урахування думки громади. Це насамперед потрібно для того, щоб підтримати легітимність рішень влади. І зробити громади інститутом, де люди захочуть жити й працювати і сьогодні, і в майбутньому.
Точка зору
Народний депутат Сергій Подгорний: 
— Подивімося на бюджет. Нині, за експертними оцінками, місцевим кошикам бракує 20 млрд. гривень. Податковий кодекс, який прийняли, також звужує права самоврядування. Тому декларувати можна все що завгодно. Прийняти також можна, але як документ діятиме? Думаю, світова спільнота вже також це бачить і робитиме свої висновки. А на майбутнє, звичайно, ратифікувати треба. Нехай за рік, два, а треба буде працювати демократично.