До шахти імені Засядька знову прикуто увагу. На щастя, не з приводу трагедії, а у зв’язку з тим, що саме це вугільне підприємство, на якому 2007 року внаслідок трьох аварій поспіль загинули 106 осіб, першим в Україні впровадило світовий досвід боротьби з метаном. Тепер газ використовується на спорудженій когенераційній станції, яка виробляє електричну та теплову енергію. Торік на підприємстві навіть пройшла міжнародна конференція, учасники котрої дізналися, як працює комплексна програма дегазації та утилізації метану. А гості з Кузбасу (на знімку) попросили допомоги в складенні та реалізації аналогічної програми.

У світі вже давно навчилися приборкувати метан. Це підвищує безпеку гірників та дає додаткове джерело енергії. За оцінками фахівців, у надрах України залягає щонайменше 12 трильйонів кубометрів шахтного метану. Тому сьогодні науковці говорять про необхідність одночасного видобутку як вугілля, так і шахтного газу. Для такого комплексного використання ресурсів, а також для точного прогнозу обсягів виділення метану потрібні складні геологорозвідувальні роботи. Тож першою ластівкою стала шахта імені Засядька: тут пробурено найглибшу в Донбасі дегазаційну свердловину.
Глибина такої свердловини — 3464 метри. Уперше в Донбасі бурильні роботи проведені на таких глибинах. Мета — науково-розвідувальні завдання. На підприємстві сподіваються таким чином визначити газоносні горизонти на глибині до 3,5 кілометра та шляхи можливої міграції газу із більш глибоких горизонтів. Таке вивчення гірничо-геологічних умов необхідне для розвитку підприємства.
Фахівці зазначають, що крім метану, який перебуває у вуглепородному масиві, газ надходить із горизонтів, які залягають нижче. Причому обсяг виділення такого газу неоднаковий у різні пори року. Нова свердловина дасть можливість відстежити процеси на такій рекордній глибині.
Перед початком робіт свої прогнози зробили вчені Інституту геотехнічної механіки НАН України, Інституту прикладних проблем геології, геофізики та геохімії НАН України. Для буріння шахта застосувала нові технології та спеціальний інструмент відомих світових виробників. Зокрема, сама свердловина пробурена за допомогою установки канадського виробництва вантажопідйомністю 160 тонн. До роботи залучалися досвідчені фахівці-буровики, а для геологічного супроводу — кращі спеціалісти компанії «Укрпромгеофізика» та працівники компаній Hallіburton і Schlumberger.
Тепер на вугільному підприємстві готуються до спорудження другої такої свердловини. Уже розпочато монтаж нової мобільної бурильної установки. Проект розробили фахівці шахти спільно із запрошеними американськими фахівцями, які мають досвід ведення аналогічних робіт у різних країнах світу. Очікується, що буріння розпочнеться наприкінці лютого.
«Весь досвід, напрацьований під час проходження першої глибокої свердловини «Засядько — Глибока №1», буде використаний на другому об’єкті, — зазначив технічний директор служби геологорозвідувальних робіт та поверхневої дегазації шахти Ніколае Барбучану. — Всього передбачено чотирма глибокими поверхневими дегазаційними свердловинами «переглянути» шахтне поле. Такі свердловини дадуть змогу отримати додаткову, всебічну інформацію, яка забезпечить ефективність і безпеку ведення гірничих робіт».
Вугільне підприємство зіштовхнулося із браком вітчизняних спеціалістів, які би могли працювати на об’єкті пліч-о-пліч із зарубіжними колегами. «Я побував у Донецькому національному технічному університеті, мав можливість познайомитися ближче з молодими інженерними кадрами, — додав технічний директор. — Студенти виявили велику зацікавленість та прагнення розпочати свою кар’єру на шахтній буровій. Інженерна підготовка гарна, а ось англійською володіють лише кілька осіб у групі, з якою я спілкувався. Ми плануємо запропонувати студентам-старшокурсникам пройти тренінг (офісний та на буровій). Для кращих у нас знайдеться цікава та перспективна робота».
До речі, співрозмовник має досвід буріння значно глибших свердловин. Для Ніколае Барбучану «рекордними» були свердловина в океані глибиною близько 7000 метрів, та в гірських породах Румунії — близько 6000 метрів.